Wyświetlanie wszystkich wyników: 1

Ostropest plamisty


Czym jest ostropest plamisty?

Ostropest plamisty to roślina o oficjalnej łacińskiej nazwie brzmiącej Silybum marianum. Należy on do astrowatych. Można go spotkać w wielu miejscach na świecie – w Afryce, Australii, Nowej Zelandii, obu Amerykach, a także oczywiście w Europie. Również w Polsce występuje bardzo powszechnie i z pewnością każdy z nas nieraz go widział – zarówno w formie dzikiej, jak i na uprawach.

Ostropest z wyglądu jest bardzo podobny do popularnego ostu – jednak w praktyce to nie ta sama roślina. Składa się on z grubej łodygi, kolczastych liści i kwiatów, które później zmieniają się oczywiście w owoce. Kwiaty ostropestu zobaczyć można w lipcu i sierpniu i są one fioletowe oraz zebrane w umieszczone na szczycie łodyg „koszyczki” o długości 4-5 cm.

Lecznicze właściwości ostropestu

Dlaczego jednak właściwie warto sięgać po ostropest? Jaki wpływ może on mieć na nasz organizm? Warto zacząć od tego, że właściwości medyczne ostropestu znane i wykorzystywane były już w średniowieczu – faktycznie więc musi on je posiadać. W owocach tej rośliny obecne są między innymi: sylimaryna, aminy biogenne (tyramina, histamina), witaminy K i C, kwasy organiczne, śluz, białka, garbniki czy też sole mineralne. Za najważniejszą uważa się tę pierwszą z wymienionych substancji. Jej zawartość w ostropeście wynosi około 2-3%. Będąca silnym przeciwutleniaczem sylimaryna ma doskonałe właściwości detoksykacyjne i odtruwające. Jest ona korzystna przede wszystkim dla naszej wątroby – działa na nią oczyszczająco, a także chroni ją przed działaniem różnych toksycznych substancji takich, jak na przykład alkohol. Ziołem tym powinni się więc zainteresować nie tylko miłośnicy zdrowego odżywiania (którzy i tak już je z pewnością znają), lecz także osoby, których styl życia na co dzień pozostawia wiele do życzenia – z pewnością ostropest podreperuje ich zdrowie i samopoczucie.

Jednak troska o swoją wątrobę to nie jedyny powód, dla którego warto sięgnąć po ostropest. Ponadto jest on pomocny także przy problemach z woreczkiem żółciowym, układem trawiennym (niedokwaśność soku żołądkowego, zaburzenia łaknienia, wzdęcia), bólach głowy, niedociśnieniu oraz przedłużonym miesiączkowaniu, co więcej – ma nawet działanie przeciwnowotworowe. Roślina ta posiada więc, jak widać, wszechstronny wpływ na nasz organizm i warto ją zastosować w naprawdę wielu sytuacjach, a nawet profilaktycznie. Po ostropest dobrze jest sięgnąć szczególnie latem, ponieważ zabezpiecza on naszą skórę przed promieniowaniem słonecznym.

W jakiej formie możemy spożywać ostropest?

Od czego zacząć, jeżeli zdecydowaliśmy się sięgnąć po ostropest? W jakiej formie najlepiej go spożywać? W celach medycznych wykorzystuje się przede wszystkim jego owoce. Możemy jeść je na surowo po uprzednim zmieleniu (2 łyżeczki dziennie popite ciepłą wodą). Nic nie stoi na przeszkodzie, by posypać nim na przykład kanapki albo wsypać go do owsianki, serka lub jogurtu. Dobrym pomysłem będzie również dodanie ostropestu w tej formie do herbaty – a jeżeli wzbogacimy ją jeszcze o miód, uzyskamy naprawdę zdrowy i przepyszny napój, po który będziemy na pewno chcieli sięgać każdego dnia.

Dobroczynny wpływ ostropestu na nasz organizm powinniśmy zauważyć już po około dwóch tygodniach regularnego spożywania go. Pamiętajmy jednak, że lepiej nie podawać go dzieciom poniżej 12. roku życia, ostrożność powinny zachować także kobiety w ciąży i karmiące piersią.