Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

MIÓD LEŚNY


Tradycyjny miód leśny

Miód leśny znany był już w starożytności. Od wieków funkcjonuje w kuchni i kulturze świata. W starożytności był nie tylko cennym i bogatym w składniki odżywcze produktem, ale też typowo leczniczym, co potwierdzają liczne źródła historyczne. Leczy przeziębienie, wzmacnia organizm, a także doskonale wpływa na skórę. Prozdrowotne działanie miodu zawdzięczamy znajdującym się w nim białkom, które wykazują właściwości bakteriobójcze. Działanie tych substancji może być tak silne, że niektóre rodzaje miodu można śmiało nazwać naturalnymi antybiotykami. To także bogate źródła przeciwutleniaczy, które działają antynowotworowo. Znajdziemy w nich także ogromne pokłady witamin i mikroelementów takich jak żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor czy mangan. Niektóre rodzaje miodów zawierają acetylocholinę, która powoduje rozszerzanie naczyń krwionośnych, a także obniża ciśnienie krwi. Dodatkowo obecne w nim cukry proste (glukoza i fruktoza) wzmacniają organizm i są wchłaniane z układu pokarmowego do krwi, a tam przekształcane są w energię lub odkładają się w wątrobie (w postaci glikogenu). Miód często nazywany jest bursztynowym lekarstwem z ula, które wykazuje mnóstwo prozdrowotnych działań na organizm człowieka.

Miód leśny to miód nektarowo-spadziowy

Lecznicze działania miodu leśnego są dobrze znane. Pamiętajmy, że nieoficjalna klasyfikacja miodów jest bogata i urozmaicona. Miody można podzielić w zależności od źródła, konsystencji, barwy, czasu i miejsca zbioru oraz sposobu pozyskiwania. Pszczelarze często też określają pozyskany miód według położenia pasieki. Można je podzielić na wielokwiatowe i jednokwiatowe. Miód otrzymuje miano jednokwiatowego, jeśli przynajmniej połowa nektaru, z którego powstał, pochodzi z jednego typu kwiatu. Miody można podzielić także na nektarowe, spadziowe i nektarowo-spadziowe, czyli mieszane. Jednym z miodów nektarowo-spadziowych jest właśnie miód leśny. Określany jest mianem „dwa w jednym”, ponieważ łączy w sobie właściwości lecznicze miodów nektarowych ze zwiększoną aktywnością antybiotyczną miodów spadziowych. Powstaje on z nektaru roślin miododajnych i spadzi iglastej bądź liściastej. Są one zbierane przez pszczoły w tym samym czasie.

miód leśny

Skład miodu leśnego

Zawiera przede wszystkim właściwości nektarów roślin leśnych. Są nimi zazwyczaj borówka, dzika róża, lipa, rumianek, kruszyna dziurawca, malina, głóg oraz zioła. Charakterystyczna jest dla niego wysoka zawartość enzymów, które są odpowiedzialne za przeciwzapalne właściwości. Dzięki temu wykazuje on działanie antybiotyczne. Jak wszystkie miody, w większości składa się z cukrów prostych: glukozy i fruktozy. Dodatkowo miód ten jest bogaty w związki azotowe, kwasy organiczne, minerały (wapń, fosfor, potas) i witaminy. W jego skład wchodzą również olejki eteryczne i flawonoidy.

Jak rozpoznać miód leśny?

W zależności od pory roku, w jakiej kwitną wykorzystywane do produkcji miodu kwiaty i zioła, barwa miodu leśnego może być jasno- lub ciemnobursztynowa. W postaci patoki (płynnej) jest znacznie ciemniejsza. Co ciekawe, pod wpływem czasu jego kolor blednie. Miód leśny ma intensywny kolor i subtelny zapach charakterystyczny dla lasów. Zazwyczaj jest to mieszanka zapachu dzikiej róży, maliny, lipy, rumianku, borówki i innych ziół. Długość krystalizacji miodu leśnego zależy od rodzaju nektaru oraz spadzi. Po tym procesie nabiera Wyzłotego koloru. Jego smak jest słodki, lekko żywiczny.

Lecznicze działanie miodu leśnego

Zaliczany do miodów uniwersalnych – miód leśny - stosowany jest przede wszystkim w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego. Łączy on w sobie działania lecznicze miodów nektarowych i właściwości zdrowotne miodów spadziowych. Można go stosować przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Dzięki wysokiej zawartości enzymów działa bakteriobójczo, pomaga w leczeniu chorób skóry, a jego długotrwałe stosowanie podnosi odporność i ogólną kondycję organizmu. Wzmacnia także układ nerwowy i korzystnie wpływa na poprawę samopoczucia. Stosowany jest w schorzeniach serca i układu krążenia. Ponadto zmniejsza szkodliwe działanie używek, takich jak kawa, herbata czy alkohol. Ciekawy jest fakt, że miód leśny ma zdolność blokowania ołowiu. Zaleca się go też osobom pracującym przy komputerze. Miód ten pomaga zwalczyć zaburzenia trawienia. Warto pamiętać, że miód jest doskonałym i bardzo zdrowym środkiem słodzącym. Można go zatem dodawać do napojów, kawy, herbaty czy kakao. Może być również składnikiem wypieków i deserów. Coraz częściej dodaje się go do dań mięsnych i sosów.