MIÓD NOSTRZYKOWY

Nie znaleziono produktów, których szukasz.


Nieznany miód nostrzykowy

Miód nostrzykowy należy do mniej znanych gatunków. W przeciwieństwie do miodu lipowego, akacjowego, rzepakowego czy też wielokwiatowego, nie każdy wie o jego istnieniu. Niewielka popularność tego specyfiku w żaden sposób nie świadczy jednak o jego właściwościach – wręcz przeciwnie. Miód nostrzykowy jest bardzo smaczny oraz zdrowy. Warto, by wiedza o nim stawała się coraz bardziej rozpowszechniona. Dowiedzmy się więcej o nim i o jego działaniu.

W jaki sposób powstaje miód nostrzykowy?

Miód nostrzykowy wytwarzany jest przez pszczoły z pyłku zebranego z nostrzyka – rośliny, o której może nie wszyscy słyszeliśmy, jednak z pewnością każdy z nas kiedyś ją widział. Na terenie Polski występuje ona bardzo powszechnie, oprócz tego spotkać ją też można w całej Europie, Azji, Nowej Zelandii i Ameryce Północnej. W naszym kraju można natknąć się na osiem gatunków nostrzyka. Podstawowe z nich to nostrzyk biały i żółty – oba są miododajne.

Nostrzyk biały osiąga wysokość do dwóch metrów. Ma on niewielkie nieregularnie ząbkowane liście, a także drobne, białe, zebrane w podłużne grona kwiaty. Roślina ta kwitnie w czerwcu i lipcu. Natomiast nostrzyk żółty jest niższy – zwykle mierzy około metra. Jego wydajność miodowa jest mniejsza niż w przypadku pierwszego gatunku, ale jednocześnie ze względu na gorzki smak jest on też mniej chętnie jedzony przez zwierzęta. Warto wiedzieć, że oba gatunki nostrzyka mają cenne właściwości. Roślina ta jest bogata przede wszystkim w alantoinę, która między innymi przyspiesza gojenie się ran. Aby można było ją zastosować, najpierw należy ściąć górne części jej pędów i je ususzyć.

Właściwości miodu nostrzykowego

Jakie są cechy miodu nostrzykowego? Po czym można go rozpoznać? Ma on barwę złotą lub bursztynową (po skrystalizowaniu jaśnieje, często staje się wręcz żółty) i słodki, lekko kwaskowaty, smak. Najbardziej charakterystyczny jest jego zapach – delikatnie waniliowy i to przede wszystkim on pozwoli nam odróżnić ten miód od innych. Ponadto nie można mu także odmówić właściwości zdrowotnych, które zawdzięcza przede wszystkim substancji, jaką jest kumaryna. Dzięki niej miód nostrzykowy jest pomocny przy nadciśnieniu, a także ma działanie nasenne i uspokajające. Spożywanie go zaleca się przede wszystkim przy chorobach układu krwionośnego, a zwłaszcza serca (miażdżyca, zakrzepowe zapalenie żył, choroba wieńcowa serca), ale także przy bezsenności, migrenie, klimakterium oraz przy różnych dolegliwościach na tle nerwowym. Dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym łagodzi on także podrażnienia w jamie ustnej.

Miód nostrzykowy wciąż jest dość rzadko spotykany i pewnie dlatego niewiele osób go zna i spożywa. Jest on więc dla większości pewną ciekawostką, której jednak warto dać szansę i ją wypróbować – bardzo możliwe, że efekty Cię zaskoczą i miód nostrzykowy na stałe wejdzie do Twojego jadłospisu.