Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

MIÓD WRZOSOWY

miód 1.3 kg

MIÓD NA ŚWIĘTA

25.0045.00

Cenny miód wrzosowy

Miód wrzosowy ze względu na trudność i pracochłonność w pozyskaniu nazywany jest „Królem miodów”. Jest dostępny w niewielu pasiekach również z powodu małej liczby wrzosowisk w Polsce. To z kolei wpływa na jego cenę, która jest wyższa niż w przypadku innych odmian miodu. Jest pozyskiwany od pszczół w okresie od lipca do października. Miód ten jest bardzo esencjonalny i posiada naturalny zapach wrzosu. Jego smak natomiast jest raczej gorzkawy i ostry, co jest dość rzadkim zjawiskiem wśród odmian miodu. Co ciekawe, nie zawiera on wielu witamin, jednak ich brak rekompensuje wysoka zawartość enzymów i wolnych aminokwasów.

Bogata zawartość miodu wrzosowego

Naturalny silny zapach wrzosu zawdzięcza zawartości olejków eterycznych i 120 innych substancji, które pochodzą z nektaru. Miód wrzosowy zawiera witaminy A, B i B6, a także aminokwasy i łatwo przyswajalne żelazo. Ma też bardzo dużą ilość hormonów wzrostu, neurohormonów i aż 47 biopierwiastków, równie łatwo przyswajalnych przez organizm człowieka, co żelazo. Między innymi jest to potas, chlor, fosfor, wapń, sód i magnez. Posiada także właściwości antyseptyczne. Substancja, która hamuje rozprzestrzenianie się bakterii i wirusów w organizmie człowieka to zawarta w miodzie wrzosowym inhubina. Ponadto w miodzie tym występują neurohormony takie jak cholina i acetylocholina, kwas foliowy, nikotynowy i pantotenowy.

wrzos

Cechy charakterystyczne miodu wrzosowego

W stanie płynnym, miód wrzosowy jest koloru rubinowo-brunatnego i ma galaretowatą postać. Swoją konsystencję zawdzięcza dużej zawartości dekstryn i białek. Po procesie krystalizacji, jego konsystencja zmienia się na ziarnistą i masłowatą, a kolor lekko wpada w pomarańcz. Ma niezwykły gorzkawy posmak, jednak nie oznacza to, że nie jest słodki. Jego smak jest bardzo przyjemny i delikatny mimo swojej ostrości.

Kiedy stosować miód wrzosowy?

Polecany jest on w czasie przeziębienia, gdyż zwiększa odporność organizmu i chroni przed rozwojem zakażeń. Miód wrzosowy działa moczopędnie i bakteriobójczo, dlatego polecany jest przy chorobach nerek i dróg moczowych (na przykład kamicy nerkowej i zapaleniu gruczołu krokowego). Właściwości moczopędne zwiększają filtrację i wraz z moczem wydalane są substancje przemiany materii. Dodatkowo łagodzi on schorzenia reumatyczne, a także ułatwia trawienie, przyswajanie składników pokarmowych i reguluje pracę jelit. Wywiera korzystny wpływ na organizm przy stanach zapalnych żołądka i jelit, biegunkach. Ze względu na jego właściwości antyseptyczne, po miód wrzosowy warto sięgać w przypadku stanów zapalnych jamy ustnej. Ponadto stosuje się go w leczeniu zapalenia gardła. Sprawdza się też jako lek w chorobach oczu i serca. Dzięki inhubinie w nim zawartej, miód wykazuje właściwości hamujące rozprzestrzenianie się wirusów i bakterii w ludzkim organizmie. Miód ten jest również doskonałym środkiem pomagającym zwalczyć przewlekłe zapalenie migdałków podniebiennych. Dzięki niemałej zawartości proliny może on wspomagać leczenie i zapobiegać chorobie Alzheimera. Ze względu na swoje upiększające i wygładzające właściwości znalazł również zastosowanie w kosmetyce jako dodatek do kremów, maseczek lub znanych już w starożytności kąpieli w mleku i miodzie. Miód wrzosowy jest szczególnie polecany mężczyznom po 40. roku życia w profilaktyce chorób prostaty. Regularnie stosowany wzmacnia odporność organizmu i regenerację po wysiłku.

Sposoby przygotowania miodu wrzosowego

Często stosujemy miód wrzosowy do herbaty, kawy czy kakao. Napój ten ma wówczas właściwości rozgrzewające i niejednokrotnie zapobiega przeziębieniu. Jest też idealną alternatywą dla cukru i w przeciwieństwie do niego nie stanowi zagrożenia dla naszego zdrowia. Ponadto miód ten świetnie sprawdza się jako dodatek do potraw. Można go wykorzystać do sosów słodko-kwaśnych, mięs w zalewie miodowej czy do zwykłych jogurtów. Niestety liczba wrzosowisk w Polsce jest bardzo mała, dlatego pozyskiwanie tego rodzaju miodu jest drogie. Warto też pamiętać, że miód pozyskiwany z terenów czystych ekologicznie jest wolny od zanieczyszczeń i pozostałości chemicznych. Takim terenem są Bory Dolnośląskie, gdzie panuje idealny klimat i korzystne warunki do zakładania pasiek przez pszczelarzy.