Wyświetlanie wszystkich wyników: 1

MIÓD MANDARYNKOWY


Mandarynki - słodkie drzewa

Mandarynka jest rośliną z rodziny Rutaceae, rodzaju Citrus. Ze względu na wrażliwość na zimno mandarynki rosną w pasie podzwrotnikowym (Azja Wschodnia i Południowo-Wschodnia), a także w niektórych częściach Europy, obu Amerykach, Australii i Afryce.
Plantacja mandarynek w Opuzen na Chorwacji
Czynnikami, które mają największy wpływ na uprawę mandarynek, są niskie temperatury w okresie zimowym i wiosenne przymrozki. Ze względu na nie uprawa tych gatunków jest utrudniona lub niemożliwa na danym terenie. Niekorzystny wpływ na drzewa mandarynki ma także wiatr, w tym burze śnieżne. W ich skutek liście, które są podstawą odżywienia rośliny, opadają i niweczą podstawę do kolejnych zbiorów.

Delta Neretwy - europejskie zagłębie mandarynek

Rzeka Neretwa jest największa i najdłuższą rzeka po wschodniej stronie basenu Adriatyku. U jej ujścia, na terenie Chorwacji, wśród gór, kanałów, zatoczek znajdziemy pola obsadzone cytrusami - mandarynkami, pomarańczami, kiwi. Ten region jest najbardziej wysuniętym na północ punktem upraw mandarynki w Europie. Choć warunki klimatyczne do sadzenia mandarynek są tam dobre, to lokalni rolnicy wskazują, że zimne powietrze pochodzące z Hercegowiny, w przeszłości wpływało na usczuplenie plantacji lub ich całkowite zniszczenie. Co ważne, takie położenie delty Neretwy powoduje, że zmniejszone do minimum jest stosowanie środków owadobójczych w porównaniu do innych miejsc upraw.
Początek kwitnienia mandarynek w Opuzen
Liczba drzew mandarynek w delcie Neretwy wynosi około 2,5 miliona sztuk i zajmują 1500 ha (ich liczba powoli rośnie). Nieoficjalnie mówi się, że zbiory sięgają 80 000 ton. Wśród najliczniejszych odmian mandarynek w dolinie Neretwy są Unshiu, odmiana japońska. Dojrzewają one w październiku i listopadzie. Poza nimi są także odmiany wczesne - Okitsa i Kwano Wasa i późne - Kuno. Mniejszą powierzchnie zajmują klementynki (są bardziej wrażliwe na zimno), dojrzewają później , a ich owoce są słodsze niż odmiany Unshiu. Różnorodność odmian mandarynek uprawianych w tym rejonie wpływa na dobrostan pszczół z okolicznych pasiek. Terminy kwitnienia kwiatów są różne, dlatego od wiosny po koniec lata pszczoły mają zapewniony dobry pożytek.

Cenny miód mandarynkowy

Miód z mandarynek zachwyca cytrusowym, lekko kwaskowatym smakiem. Pobudza świeżym zapachem (można wyczuć zapach mandarynek), przenikliwym. Ulega naturalnej krystalizacji, zmieniając konstystencję na gruboziarnista. Barwa miodu z mandarynek jest blado pomarańczowa. Miód ten jest bardzo dobrym dodatkiem do ciepłych i zimnych napoi. Wzbogaci każdy deser o niepowtarzalny słodko-cytrusowy akcent. Wyśmienicie smakuje jako dodatek do prostej kanapki z twarożkiem.
Miód mandarynkowy z Opuzen
Poza walorami smakowymi, miód z nektaru mandarynek ma właściwości lecznicze. Zawiera łatwoprzyswajalne węglowodany, które wzmocnią organizm. Warto go przyjmować w okresie rekonwalescencji, w czasie dużego wysiłku psychicznego i fizycznego. Działa on uspokajająco i lekko usypiająco, dlatego polecamy go osobom z problemami ze snem i narażonym na stres. Podobnie jak inne miody, ma działanie antybakteryjne, zawiera liczne mikroelementy (m.in. potas, żelazo, wapń, kwas foliowy) i enzymy (nadtlenek wodoru, inhibina). Miód mandarynkowy poprawia działanie układu pokarmowego (pomocny przy wrzodach żołądka) i układu krwionośnego (wzmacnia serce). Pobudza mózg, któremu dostarcza glukozy.