JAD PSZCZELI

Nie znaleziono produktów, których szukasz.


Jad pszczeli – jakie ma cechy, właściwości i zastosowanie?

Jad pszczeli jest substancją, która nie kojarzy nam się raczej zbyt dobrze, zazwyczaj jej nazwa przywołuje na myśl przykrą sytuację użądlenia i wszystkie bolesne konsekwencje z nią związane. Mało kto z nas jednak wie, że odpowiednio wykorzystany może być on również bardzo pożyteczny i że znalazł swoje zastosowanie w medycynie, przy wytwarzaniu wielu lekarstw, w tym również maści. Jakie właściwości więc on posiada i co warto o nim wiedzieć?

Jad wytwarzany jest przez specjalne gruczoły znajdujące się na odwłokach pszczół robotnic oraz królowej i wydostaje się z nich przez żądło. Jeśli chodzi o jego cechy, jest bezbarwną cieczą o ostrym smaku i słodkim zapachu, która przy kontakcie z powietrzem szybko przybiera jednak postać substancji suchej i twardej. Gdy jad pszczeli dostanie się poprzez użądlenie do naszego organizmu, powoduje różnego rodzaju skutki, które podzielić można na neurotoksyczne (dotyczące układu nerwowego), krwotoczne (m.in. wydostawanie się krwi ze śluzówek i spadek ciśnienia) oraz hemolityczne (rozpad krwinek białych). Widocznym gołym okiem efektem użądlenia jest pojawiające się w miejscu wkłucia zaczerwienienie oraz opuchlizna. Z reguły incydent taki nie jest dla nas szczególnym zagrożeniem z wyjątkiem sytuacji, gdy użądlona zostanie osoba uczulona na jad pszczół lub gdy zostaniemy zaatakowani przez cały rój. Ponadto niebezpieczne są również użądlenia w miejscach takich, jak skroń, oko, a zwłaszcza okolice jamy ustnej. W związku z tym mimo że pszczół nie ma się co bać, zawsze warto podchodzić do nich z pewną ostrożnością. Póki co skupmy się jednak raczej na tych bardziej pozytywnych cechach pszczelego jadu.

Zastosowanie pszczelego jadu w medycynie

Pszczeli jad jest środkiem bardzo silnie działającym na ludzki organizm, który jednak stosowany rozsądnie i pod kontrolą specjalisty może wpłynąć na niego w naprawdę pozytywny sposób. Ta wartościowa substancja jest ostatnio coraz częściej wykorzystywana przez współczesną medycynę. Często można ją spotkać jako element składu różnych maści. Jad w tej postaci pomocny może być na przykład przy wielu problemach z układem kostnym i ruchowym – przy reumatyzmie, artretyzmie, a także stłuczeniach, skręceniach i zapaleniach stawów. Dzięki jego przeciwzapalnemu działaniu warto po niego sięgnąć także przy rwie kulszowej, zapaleniu korzonków czy nerwobólach, a także przy łuszczycy oraz egzemie. Działanie opartych na nim preparatów polega na tym, że w posmarowanych nimi miejscach skóra i mięśnie stają się bardziej ukrwione.

Jeżeli chodzi o inne właściwości jadu pszczelego, sporo mówi się także o jego pozytywnym wpływie na pacjentów cierpiących na astmę oskrzelową, uporczywe migreny oraz nadciśnienie. Jak więc widzimy, działanie tej substancji są naprawdę wszechstronne. Na czym jednak właściwie polega jej wpływ na organizm? Poza tym, że wspomaga on ukrwienie, stymuluje także nadnercza do wytwarzania w zwiększonych ilościach kortyzolu – hormonu o działaniu przeciwzapalnym, który mobilizuje nasz organizm do walki z różnego rodzaju infekcjami. Oprócz wspomnianych już maści, które nie przy wszystkich dolegliwościach będą przecież pomocne, istnieją również inne metody leczenia pszczelim jadem takie, jak na przykład kuracja użądleniowa, iniekcja, inhalacje i inne. Zanim zdecydujemy się na próbę rozwiązania swoich problemów zdrowotnych przy pomocy tego specyfiku, upewnijmy się, czy nie jesteśmy na niego uczuleni.