MIÓD KOLENDROWY

Nie znaleziono produktów, których szukasz.


Niezwykły miód kolendrowy

Kolendra to roślina znana już w starożytności. Sam Hipokrates uznawał ją za lek, a wzmianki na jej temat znalazły się w egipskich papirusach. Egipcjanie wykorzystywali ją jako afrodyzjak, a ze starożytnego Rzymu rozpowszechniła się na teren Europy. W średniowiecznej Polsce również sięgano po kolendrę - dodawano ją do kadzideł i napojów miłosnych. Współcześnie kolendra nie jest często spotykana na polskich polach. Jest rośliną jednoroczną i źle znosi upały oraz suszę. W trudnych warunkach jej kwiaty (białe lub lekko różowe w formie baldachimów) ograniczają nektarowanie. Jednak, gdy warunki pogodowe są odpowiednie, staje się dla pszczół bardzo wydajnym pożytkiem. Kolendra kwitnie od czerwca do sierpnia, najintensywniej przez trzy tygodnie. Wtedy też pszczoły zbierają najwięcej nektaru. Jest ona też dobrym źródłem pyłku.

Jak rozpoznać prawdziwy miód z kolendry?

Miód kolendrowy jest rzadko pozyskiwanym miodem, ze względu na nieliczne uprawy tej rośliny w Polsce. W stanie płynnym miód z kolendry ma wyjątkowy bursztynowy kolor. Jego silny aromat pozwala łatwo odróżnić go od innych miodów. Najważniejszy jest jednak jego smak-ostry, wyrazisty, wysokiej jakości. Miód kolendrowy wraz z naturalną krystalizacją (przebiega dość szybko) jaśnieje i staje się szarobiaławy do szarozłocistego.
Różnica między miodem kolendrowym przed (po prawej) i w trakcie krystalizacji

Cenny miód kolendrowy

Miód z kolendry zawiera witaminy A, E, PP, cenne olejki eteryczne, żelazo i mangan. Stanowi bogate źródło przeciwutleniaczy. Poprawia odporność organizmu, dlatego warto po niego sięgać po przebytych chorobach lub w powracających infekcjach. Miód kolendrowy pomaga zwalczyć obrzęki, może być stosowany zewnętrznie na rany, których przyśpieszy gojenie. Co ważne, ten rodzaj miodu obniża ciśnienie krwi i spowalnia tętno (jest to jedno z przeciwwskazań do jego spożywania). Ma także wpływ na układ pokarmowy. Wykazuje działanie żółciopędne.