Wyświetlanie wszystkich wyników: 1

MIÓD KONICZYNOWY


Niektóre gatunki miodu – na przykład akacjowy, lipowy czy wielokwiatowy – zna lub przynajmniej kojarzy każdy z nas, nawet największy laik. Istnieją jednak także bardziej „niszowe” miody, które, choć mniej popularne, wcale nie są mniej wartościowe – i do tych należy miód koniczynowy. Nie słyszałeś o nim dotąd? Nie wiesz, po czym go rozpoznać i kiedy warto po niego sięgnąć? Najwyższa pora, aby to zmienić!

Miód koniczynowy – co trzeba o nim wiedzieć?

Miód koniczynowy, jak sama nazwa wskazuje, powstaje z nektaru zebranego przez pszczoły z kwiatów koniczyny – z jej białej lub czerwonej odmiany. W tym pierwszym przypadku ma on jasny słomkowy kolor i słodki smak, natomiast w drugim – jest łososiowy i lekko kwaśny. Czym jeszcze się różnią? Miód z koniczyny białej zawiera w porównaniu z innymi odmianami niewielkie ilości wody, ponadto choć oba gatunki krystalizują się dość drobnoziarnisto, ten z czerwonej dłużej pozostaje w płynnej postaci. Jeżeli natomiast pszczoły wyprodukowały miód z obu gatunków w równych proporcjach (zdarza się to, gdy kwitną one jednocześnie), jest on żółty i ma raczej łagodny smak. Jego zapach jest bardzo charakterystyczny i podobny do zapachu samej koniczyny. Co ważne, mimo że roślina ta występuje na polskich łąkach powszechnie, miód z niej wyprodukowany spotyka się dość rzadko. Zazwyczaj stanowi on jedną ze składowych miodu wielokwiatowego, jednak niektórym pszczelarzom udaje się go uzyskać również w czystej postaci. Największym rarytasem jest ten z czerwonej koniczyny, ponieważ jest to roślina, z której większość owadów nie potrafi zebrać nektaru – radzą sobie z tym jedynie mające najdłuższe języczki pszczoły rasy kaukaskiej.

miód kończynowy

Kiedy warto sięgnąć po miód koniczynowy?

Miód koniczynowy może znaleźć zastosowanie w wielu sytuacjach i przy bardzo różnych dolegliwościach. Spożywanie go zaleca się między innymi osobom, które cierpią na problemy natury psychicznej i emocjonalnej – są nadmiernie zestresowane, pobudzone i nerwowo wyczerpane. W takich sytuacjach działa on wyciszająco i uspokajająco. Oprócz tego sprawdza się także przy różnego rodzaju infekcjach układu oddechowego i sezonowych przeziębieniach – dzięki właściwościom wykrztuśnym pomoże zwalczyć kaszel i pozwoli szybciej wrócić do zdrowia. Ponadto ma on działanie moczopędne, warto go więc zażywać wspomagająco przy dolegliwościach ze strony układu moczowego, na przykład zapaleniach nerek i pęcherza oraz przy kamicy nerkowej. Spożywając go, możemy także załagodzić problemy z układem trawiennym, będzie pomocny zwłaszcza przy biegunkach. Oprócz tego miód koniczynowy ma też ogólne właściwości przeciwzapalne, co sprawia, że dobrze jest po niego sięgnąć właściwie zawsze, gdy czujemy, że coś nam dolega, że nasz organizm jest przeciążony i przemęczony oraz podejrzewamy, że łapie nas grypa lub przeziębienie. Dawka tego pysznego specyfiku na pewno nam w takiej sytuacji nie zaszkodzi – a zapewne pomoże!