fbpx

Showing 1–18 of 38 results

PRAWDZIWY MIÓD PROSTO Z PASIEKI

dla Mamy i Taty

Miód z dedykacją

25.00

Miód w teorii

Od prawie 40 milionów lat pszczoły żyją na ziemi. Od tego czasu wytwarzają różne produkty, wykorzystując otaczającą je naturę. Wśród nich króluje miód - słodki specjał wytworzony przez pszczoły miodne z nektaru kwiatowego lub spadzi. Pierwsze ślady miodu zatopionego w bursztynie znaleziono na wybrzeżach Jutlandii i Sambii i szacuje się, że liczy on 30-35 mln lat! Miód pojawiał się w życiu ludzi pierwotnych, najstarszych ludów cywilizowanych, Egipcjan, Greków, chrześcijan. Od wieków znany jest sposób jego powstawania, a liczne badania naukowe potwierdzają jego właściwości.

Jak powstaje prawdziwy miód?

Większość z nas wie, że to dzielne pszczoły robią miód. Wiemy też, że to pszczelarz przygotowuje do sprzedaży słoiki z tym słodkim przysmakiem. Ale jak konkretnie powstaje prawdziwy miód nie jest powszechnie znane. Wspomnieliśmy, że miód wytwarzany jest z nektaru lub spadzi. Są one zwilżane niewielką ilością wydzieliny gruczołów ślinowych, kierowane otworem gębowym i przełykiem do wola miodowego. W tym miejscu są częściowo wzbogacane w enzymy i kwasy organiczne. Pszczoły przenoszą następnie produkt do ula i przekazują pszczołom robotnicom. Ich zadaniem jest zagęszczenie - wprowadzają go kilka razy do wola miodowego i przesuwają na nasadę języczka. Ten zabieg powtarzany jest przez kolejne robotnice, które umieszczają go w dolnych komórkach plastra. Tam jest odparowywany i stopniowo przenoszony do wyższych komórek. Po wypełnieniu komórek miód dojrzewa - obniża się zawartość wody, a sacharoza rozkłada do glukoz i fruktozy. Po zakończeniu tego procesu robotnice zasklepiają komórki woskiem, a pszczelarz wie, że rozpoczyna się jego część pracy.

W różnych miodach wykryto ponad 300 składników, które należą do odmiennych grup chemicznych. Ich znaczna część występuje w ilościach śladowych. Współcześnie uznaje się, że miody zawierają od 14 do 21 % wody, ok. 38 % fruktozy, ok.32 % glukozy, ok. 7 % maltozy, 1-2 % sacharozy, 1-2 % wielocukrów, ok. 0,2 % składniki mineralne i pierwiastki śladowe, 0,3 % kwasy, witaminy, substancje aromatyczne, aminokwasy, inhibinę, hormony. Wśród związków o charakterze hormonalnym wymienić trzeba acetylocholinę, która pochodzi z wydzieliny gruczołów gardzielowych pszczół, a także wolną cholinę. Miód zawiera także związki flawonoidowe - rutynę, hesperetynę i apigeninę. Dokładny skład miodu zależy od gatunku roślin, z której pochodzi. Jedno jednak jest pewne-każdy miód jest pyszny, a o jego smaku i aromacie decydują składniki olejków eterycznych (pochodzące z nektaru), kwasy organiczne, cukry, aminokwasy, garbniki i woski. Za barwę odpowiada natomiast obecność związków karotenoidowych, ksantofilu, chlorofilu, flawanoidów, antocyjanów i substancji koloidowych.

Miód - poznaj rodzaje miodów

Możesz o tym nie wiedzieć, ale istnieje bardzo duża liczba odmian miodów. Mają one różne właściwości i zastosowania. Można je rozpoznać na podstawie koloru i zapachu, jednak wymaga to często nie lada wprawy. Dla pewności, przy kwalifikowaniu miodu do danej odmiany, można zlecić analizę pyłkową, którą przeprowadza kilka laboratoriów w Polsce. Miodypszczoly_kwadratowe2 dzielimy zazwyczaj na podstawie surowca, z jakiego powstały – wyróżnić tu trzeba miody spadziowe powstałe ze spadzi liściastej lub iglastej oraz miody nektarowe, które pochodzą z nektarów kwiatów, można je podzielić na kolejne rodzaje, w zależności od gatunku kwiatu, np. miód akacjowy, miód gryczany, miód lipowy, miód rzepakowy. Coraz częściej można też znaleźć miody mieszane nektarowo-spadziowe.

Dla laików nie zawsze jasna jest różnica między miodem spadziowym a nektarowym. Główną różnicą jest pożytek, z którego miód został wytworzony. Spadź jest sokiem roślinnym przetworzonym przez owady, najczęściej mszyce. Owady wysysają sok z liści lub młodych pędów, który po usunięciu białka, które stanowi ich pokarm, wydalają w postaci kropelek - spadzi. Nektar natomiast powstaje w nektarnikach roślin. Jest to roztwór cukrów, aminokowasów i domieszek innych związków. Miody powstające ze spadzi liściastej i iglastej nazywamy miodami spadziowymi, a te wytworzone z nektaru miodami nektarowymi.

Poznawaj z nami prawdziwe miody

Miody spotykane na sklepowych półkach często są miodami sztucznymi lub zmieszanymi, przez co nie posiadają lub w mniejszym stopniu posiadają cenne właściwości lecznicze i odżywcze. Prawdziwe miody to niestety coraz rzadziej spotykany produkt. Obecnie w wielu pasiekach pszczołom podaje się syropy cukrowe, aby uzyskać więcej produktu i sprzedać go w większej fotolia_28727662_subscription_monthly_milości. Rynek zalewa miód z zagranicy, który sprzedawany jest jako polski.Ceny miodów np. z Ukrainy są o wiele niższe niż z regionalnych pasiek, z którymi my współpracujemy. Trudno konkurować cenowo w takiej sytuacji, ale my stawiamy na polskie miody pozyskiwane przez uczciwych pszczelarzy.

Aby być pewnym jakości kupowanego miodu musisz polegać wyłącznie na sprawdzonych sklepach i pasiekach. Zwróć uwagę na to, czy pasieka/sklep jest pod kontrolą inspekcji weterynaryjnej lub sanepidu, ma dobre warunki przechowywania miodu i rzetelnie informuje o ich pochodzeniu. Na każdym słoiku z miodem powinieneś znaleźć etykietę z podstawowymi informacjami na temat produktu: dane pasieki, w tym nr weterynaryjny, nazwę miodu,datę przydatności do spożycia, warunki przechowywania i kraj pochodzenia. Kupując w sklepie takim, jak nasz, możesz wspierać niewielkie polskie pasieki, które dbają o swoje pszczoły i pozyskują prawdziwe, niemieszane miody. Nie idą na skróty, gospodarują uczciwie i transparentnie. My pozwalamy im dotrzeć do wielu osób w kraju i zagranicą, które podzielają takie wartości. Staramy się, żeby w sklepiku pojawiały się wyjątkowe miody z wielu regionów Polski. Odwiedzamy pasieki na Podlasiu, Warmi, Lubelszczyźnie, Podkarpaciu, Kieleczyźnie. Przywozimy wspaniałe miody wielokwiatowe i rzepakowe, rzadkie miody wrzosowe i nawłociowe, bogate w smaku miody gryczane i lipowe. Jaką odmianą miodu jeszcze Cię zaskoczymy? Zaglądaj do naszego sklepu - wciąż szukamy słodkich rarytasów! Podaruj sobie zdrowie i wspaniały smak z miodami z naszej strony!

Pomożemy Ci poznać bogaty świat miodów, poznasz z nami miód spadziowy, miód wielokwiatowy, miód gryczany, miód rzepakowy, miód manuka i ich właściwości, dowiesz się, w jaki sposób i w jakich schorzeniach pomaga apiterapia oraz, jak i gdzie kupić prawdziwy miód!