Wyświetlanie wszystkich wyników: 1

Len


Len lekarstwem na różne dolegliwości

Len to roślina o naprawdę wszechstronnym zastosowaniu – może ona pełnić funkcję ozdobną, służy do wyrabiania tkanin, oprócz tego ma również cenne właściwości zdrowotne. Znajduje się w niej wiele cennych substancji odżywczych – najwięcej jest ich w nasionach, ale bardzo wartościowym produktem jest również otrzymywany z nich olej. Jakie dokładnie właściwości posiada len? W jaki sposób może on pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie Twojego organizmu? I w jakiej postaci najlepiej go spożywać? Odpowiedzi na wszystkie te pytania znajdziesz w naszym tekście.

Len – co warto o nim wiedzieć?

Len to roślina należąca do rodziny lnowatych. Prawdopodobnie pochodzi ona z okolic dzisiejszego Bliskiego Wschodu. Obecnie rośnie właściwie na każdym kontynencie, jednak najbardziej sprzyjające są dla niej warunki występują w klimacie umiarkowanym. Znanych jest około 180 jej gatunków, z czego w Polsce w warunkach naturalnych spotkać można 6. W lecznictwie wykorzystuje się jeden z nich – len zwyczajny.

Len zwyczajny osiąga wysokość około 50 cm. Ma on prostą, cienką łodygę i drobne liście, jego kwiaty są niebieskie, a owoce mają postać torebek nasiennych zawierających oleiste nasionka – i to właśnie one znane są ze swoich wyjątkowych właściwości zdrowotnych.

Nasiona lnu po zebraniu zostają wysuszone. Siemię lniane, które powstaje w tym procesie, zawiera wiele cennych dla naszego organizmu składników – białek, kwasów organicznych, steroli, soli mineralnych (cynk, żelazo, magnez) i enzymów. Dzięki obecności błonnika ma ono bardzo pozytywny wpływ przede wszystkim na układ pokarmowy. Warto po nie sięgnąć, jeżeli chcemy załagodzić dolegliwości związane z żołądkiem i jelitami, takie jak wrzody, zaparcia, biegunki, stany zapalne, nadkwasota, zaburzenia trawienia. Zapewnia nam ono uczucie sytości i reguluje pracę jelit oraz oczyszcza je, dzięki czemu działa wspomagająco w procesie odchudzania. Ponadto może ono również wpłynąć na obniżenie poziomu cholesterolu. Siemię lniane przed spożyciem najlepiej jest zalać wodą i zagotować – przyjmie ono wówczas postać kleistego przezroczystego kisielu, który jest łatwiejszy do przyswojenia niż suche nasiona. Jedzenie takiego śluzu pomocne może być na przykład przy infekcjach gardła i strun głosowych. Osoby, których zawód wymaga od nich częstego mówienia (np. nauczyciele lub lektorzy), mogą po niego sięgać nawet profilaktycznie.

Warto wiedzieć, że siemię lniane najlepiej jest kupować w postaci całych ziarenek – te zmielone mogą wydawać się co prawda wygodniejsze do spożycia, jednak w praktyce zawierają one znacznie mniej cennych składników odżywczych. Dobrym rozwiązaniem może być kupienie młynka i samodzielne mielenie nasion siemienia tuż przed spożyciem. Warto wiedzieć, że jego zalecana dzienna porcja to od jednej do dwóch łyżek stołowych ziaren dziennie.

Olej lniany

Z nasion lnu wytwarza się olej lniany, który również jest wyjątkowo zdrowym i wartościowym dla naszych organizmów produktem.  Zawiera on wszystkie te same cenne składniki odżywcze co siemię – a nawet więcej. Obecna jest w nim rekordowa ilość kwasów tłuszczowych nienasyconych – a zwłaszcza kwasu Omega-3, ale także Omega-6 i Omega-9. Dzięki temu picie oleju lnianego pozwala nam obniżyć poziom złego cholesterolu oraz podnieść dobrego. Ma on bardzo pozytywny wpływ na cały układ krwionośny i redukuje ryzyko wystąpienia schorzeń z nim związanych. Dzięki obecności kwasu alfa-linolenowego usprawnia pracę mózgu i pozwala poradzić sobie z problemami takimi jak zaburzenia pamięci i koncentracji czy też wahania nastroju. Ponadto, podobnie jak siemię, olej lniany poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego i wspomaga leczenie chorób żołądka oraz jelit.

Siemię i olej lniany – nie tylko dla zdrowia, ale i urody

Po naturalne produkty powstałe z lnu warto sięgnąć nie tylko po to, by poprawić swój stan zdrowia, ale także wówczas, jeżeli zależy nam na pięknym i atrakcyjnym wyglądzie. Świadczy o tym fakt, że zarówno sam len, jak i olej lniany często stosowane są jako składnik różnego rodzaju kosmetyków. Dobry wpływ będzie on miał przede wszystkim na skórę suchą (którą nawilży), ale warto, by sięgnęli po niego również posiadacze cery tłustej, gdyż len pomaga uregulować ilość wydzielanego sebum i zapobiega zatykaniu porów. Można go stosować nie tylko wewnętrznie, ale również zewnętrznie, na przykład w formie okładów czy maseczek. Ponadto len sprawdza się również w pielęgnacji włosów. Olej lniany możemy wykorzystać na przykład do ich olejowania. Wskazane jest to zwłaszcza w przypadku włosów przesuszonych, łamliwych, zniszczonych i wypadających (specyfik ten spowalnia łysienie). Wcieranie oleju w skórę głowy pomaga poradzić sobie z łupieżem i łuszczycą.