Przechowywanie miodu w odpowiednich warunkach jest niezwykle ważne, ponieważ ma wpływ na jego zdrowotne właściwości. Stosowanie się do kilku wskazówek w tej kwestii zagwarantuje wyjątkowe doznania smakowe przez długi czas.
Przechowywanie miodu
ma znaczenie
Miód jest produktem naturalnym, dlatego trzeba przestrzegać specjalnych zasad dotyczących przechowywania go. Mówi się, że artykuł ten nie posiada terminu ważności i można go trzymać przez nieograniczoną ilość czasu. Warto jednak wiedzieć, że stopniowo starzeje się on i zatraca swoje wartości biochemiczne. Miód posiada naprawdę długi termin przydatności. Jednak aby utrzymał on swoje właściwości, należy go przechowywać w specjalnych warunkach, które nie wpłyną na niego negatywnie. Jeżeli temperatura, w której stoi miód, przewyższa 20 stopni Celsjusza, możemy zaobserwować zachodzące w nim przemiany. Staje się on ciemniejszy, osłabia się aktywność enzymów w nim zawartych, a także zmianie ulegają proporcje cukrów. W wyniku tego miód częściowo zostaje pozbawiony swoich zdrowotnych właściwości.
Jak prawidłowo przechowywać
miód ?
Bardzo ważne jest, aby trzymać go w zacienionym miejscu, takim jak na przykład zamknięta szafka, i starać się, by nie był on narażony na promienie słoneczne. Temperatura jest tutaj bardzo istotnym czynnikiem. Dobrze, gdy w miejscu, w którym miód jest przechowywany, wynosi ona od 8 do 10 stopni Celsjusza. Kiedy sięga ok. 17-18 stopni, wtedy miód zaczyna się przemieniać w krupiec. Z kolei temperatura wynosząca mniej niż 0 stopni Celsjusza ogranicza krystalizację, a także zatrzymuje procesy chemiczne, które zachodzą w miodzie, kiedy zostaje on odwirowany z plastrów. Jeżeli chcemy przechować miód dłużej niż kilka miesięcy, można go także zamrozić, jednak ma to wpływ na jego właściwości. Zamrożony miód będzie trwalszy niż ten, który przetrzymywany był w słoiku w zacienionym miejscu. Można go przechowywać nawet do kilku lat. Proces krystalizacji jest naturalny i nieunikniony. W jego trakcie szybciej przemianie ulega glukoza, natomiast fruktoza zachowuje się w otaczającym syropie. Miody krystalizują się w zależności od rodzaju. W przypadku niektórych następuje to od razu w całej ich masie (miód rzepakowy), u innych proces ten przebiega powoli, zaczynając się np. od dolnych warstw. Krystalizacja nie ma wpływu na jakość miodu. Zachodzi w temperaturze między 17 a 18 stopniami Celsjusza. Jeżeli wynosi ona poniżej 0, proces ten ulega zatrzymaniu, natomiast jeśli pozostawimy miód w temperaturze 25-35 stopni, stanie się on płynny.
Miód możesz przechowywać
w lodówce
Najlepszym miejscem do przechowywania miodu jest lodówka. Dobrze, jeżeli dodatkowo będzie on zamknięty w szczelnym, najlepiej szklanym opakowaniu. Miód ma zdolność do bardzo łatwego i szybkiego chłonięcia obcych zapachów, dlatego nie należy pozostawiać go w otoczeniu produktów o silnym aromacie. Warto pamiętać o tym, żeby nie trzymać go w metalowych pojemnikach, ponieważ może on wtedy uzyskać metaliczny posmak. Oprócz skłonności do chłonięcia zapachów miód posiada także właściwości higroskopijne, bardzo łatwo przyswaja wodę oraz parę wodną. Jeżeli jest przetrzymywany w nieszczelnym opakowaniu, jego górna warstwa narażona jest na rozrzedzenie, co może być przyczyną pojawienia się drożdży wywołujących proces fermentacji. W wyniku tego zmienia się smak miodu i przestaje się on nadawać do spożycia. Przetrzymywanie miodu w słabo nawilżonych miejscach może sprawić, że stanie się on nadmiernie suchy. Dużym błędem, jaki często popełniamy, jest wybieranie miodów w płynie. Miód taki występujący zimą albo jest podrobiony i został sprowadzony np. z Azji (te produkowane poza Polską najczęściej nie są jednego rodzaju, lecz mieszane ze sobą dla uzyskania jednorodnego smaku), albo został po prostu przegrzany w celu zachowania jego płynnej postaci na dłuższy czas.