Istnieje bardzo wiele odmian miodu, które różnią się między sobą smakiem, kolorem, konsystencją, zapachem i przede wszystkim właściwościami. O rodzaju miodu decyduje gatunek roślin, z których pszczoły pozyskują nektar.
Najpopularniejszą i najbardziej powszechną odmianą miodu jest miód wielokwiatowy i spadziowy, lecz warto wziąć też pod lupę miód gryczany – jeden z najcenniejszych gatunków miodu o niezwykłym działaniu prozdrowotnym.
Wszystko co powinieneś wiedzieć o miodzie gryczanym zawarte jest w poniższym artykule. Warto zgłębić tę wiedzę, tak aby w pełni skorzystać z dobrodziejstw, jakie daje nam miód z gryki.
Charakterystyka miodu gryczanego
Miód gryczany pozyskiwany jest przez pszczoły z kwiatów gryki – rośliny z rodziny rdestowatych o niezwykle wąskich i drobnych kwiatach zebranych w kwiatostany.
Czytaj też: Jak nakładanie miodu na twarz może pomóc Twojej skórze?
Gryka, choć znana i uprawiana od wielu już lat do łask powróciła stosunkowo niedawno wraz ze wzrostem świadomości społeczeństwa na temat zdrowego stylu życia.
Miód gryczany wyraźnie odróżnia się na tle innych odmian. Jest to ziarnisty miód o brązowej barwie oraz piekącym i słodkim smaku oraz silnym ziołowym aromacie.
Korzyści płynące ze spożywania miodu gryczanego
Miód gryczany jest naturalną skarbnicą antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, które doskonale radzą sobie ze stresem oksydacyjnym chroniąc nasze komórki i opóźniając ich starzenie.
Ponadto miód gryczany sprzyja budowaniu i utrwalaniu odporności organizmu, skutecznie radzi sobie z kaszlem oraz pozwala na regulację poziomu glukozy u osób z cukrzycą.
Z uwagi na swoje właściwości antybakteryjne i wirusobójcze miód gryczany to wspaniały środek na rany różnego pochodzenia (w tym te trudno gojące się).
Jego skuteczność w tym obszarze znana jest medycynie ludowej od tysięcy lat. Wysoka zawartość cukru w miodzie oraz niskie pH sprawiają, że miód niszczy bakterie, dzięki czemu zakażenie nie rozprzestrzenia się, a rana szybciej się goi.
Przy aplikacji miodu bezpośrednio na ranę zawsze trzeba pamiętać, aby odpowiednio ją oczyścić oraz przygotować wyjałowiony bandaż.
Miód gryczany jest też z powodzeniem wykorzystywany w pielęgnacji skóry. Aplikacja miodu na oczyszczoną skórę twarzy wygładza ją, odżywia, nawilża i odbudowuje.
Z uwagi na fakt, że organiczny miód ulega naturalnemu procesowi krystalizacji można go również stosować jako doskonały gruboziarnisty peeling. Kosmetyki z wysoką zawartością organicznego miodu można zakupić w sklepie ekologicznym lub samemu przygotować mieszankę miodu i oleju kokosowego.
Czytaj też: 5 korzyści z surowego białego miodu
Regularne spożywanie miodu gryczanego pozwala skutecznie obniżyć cholesterol, co pomaga zapobiegać rozwojowi chorób układu krążenia (miażdżycy czy nadciśnienia tętniczego).
Każda odmiana miodu świetnie radzi sobie z przeziębieniem dzięki działaniu antybakteryjnemu, ale miód gryczany szczególnie wyróżnia się na tle innych.
W jednym z przeprowadzonych badań dowiedziono, że miód z kwiatów gryki skutecznie radzi sobie z uporczywym, zwłaszcza nocnym, kaszlem u dzieci. Warto więc mieć go w kuchennej szafce na wypadek niespodziewanej infekcji u naszej pociechy.
Jak stosować miód gryczany
Miód gryczany można stosować na wiele sposobów. Aby przyspieszyć gojenie się ran należy miód aplikować bezpośrednio na oczyszczoną ranę.
Jako suplement diety można spożywać go bezpośrednio lub w kapsułkach. Kupując miód warto zwrócić uwagę, aby pochodził on z lokalnej, ekologicznej pasieki i nie był poddany wcześniej pasteryzacji.
Niestety miody marketowe, również gryczane poddawane są wielu procesom pasteryzacji, filtracji i obróbki termicznej, które mają za zadanie wydłużyć jego termin ważności pozbawiając go przy tym niemal wszystkich cennych witamin i mikroelementów.
Miód gryczany może być świetnym dodatkiem do jogurtów, owsianek, ciast, deserów, a nawet do mięsnych marynat. To świetna alternatywa dla cukru rafinowanego dla wszystkich tych, którzy nie wyobrażają sobie gorzkiej herbaty czy kawy. Warto włączyć go do swojej diety, aby uchronić się przed cukrzycą typu 2.
Możliwe działania niepożądane
Miód gryczany, podobnie jak inne gatunki zawiera toksynę botulinową, która może być szczególnie niebezpieczna dla małych dzieci. Dlatego nie zaleca się podawania miodu przed ukończeniem dwunastego miesiąca życia. Na miód powinny również uważać osoby z silnymi reakcjami alergicznymi.