Dziś kolejny przepis z cyklu „Miody w kuchni”. Tym razem danie dla miłośników mięs i połączeń, które mogłyby niektórym wydawać się nietypowe. Mięso drobiowe i pyszny, lekko słodki i delikatnie kwaśny sos pomidorowo-miodowy to zestawienie kojarzące się z kuchnią azjatycką, jednak w naszym wydaniu na stałe może zagościć na polskich stołach.
Udka w sosie pomidorowo-miodowym
Składniki: 8 udek kurczaka, 2 puszki pomidorów, 1 cebula, 80 g miodu wielokwiatowego, sól, pieprz, szczypta cynamonu, szczypiorek.
Przygotowanie:
Udka posyp solą i pieprzem. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i zalej pomidorami z puszki. Następnie pokrój cebulę w kostkę, dodaj ją do naczynia i całością potrząśnij tak, aby pomidory opadły na dno.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni i wstaw do niego przykryte pokrywą naczynie żaroodporne. Udka powinny piec się około godziny. Pod koniec pieczenia naczynie odkryj i pozwól udkom się zarumienić bez przykrycia. Po upływie godziny udka wyjmij z naczynia, a sos zmiksuj. Dodaj miód oraz cynamon i wymieszaj.
Włóż z powrotem udka do sosu i piecz jeszcze przez około 30 minut, a dzięki temu sos stanie się bardziej gęsty, ciemniejszy i bardzo aromatyczny. W trakcie pieczenia co jakiś czas potrząśnij naczyniem, żeby udka się nie przypaliły, a sos je dobrze oblepił.
Gotowe udka najlepiej smakują posypane szczypiorkiem i podane z ryżem.


Świeca z wosku pszczelego - walec spiralny (10 cm)
Świeca woskowa zajączek (7 cm)
Świeca woskowa kokoszka (7,5 cm)
Świeca sojowa w ceramicznym naczynku z olejkiem z trawy cytrynowej (170 g)
Wosk sojowy - Wanilia (65 g)
Świeca z wosku pszczelego anioł (11 cm)
Zestaw podgrzewaczy z wosku pszczelego z kwadratowym pojemnikiem (16 szt.)
Zawieszka z wosku pszczelego (średnica 6 cm)
Świeca z wosku pszczelego walec (8.5 cm)
Świeca woskowa plaster miodu
Świeca z wosku pszczelego - walec wysoki (16 cm)
Świeca z wosku pszczelego - kuszka (5.5 cm)
Świeca woskowa Ul
Zestaw podgrzewaczy z wosku pszczelego z okrągłym pojemnikiem (16 szt.) 