- 1/3 szklanki miodu – my wybraliśmy lipowy
- pół kostki masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu

Przepis na nasze pierniczki jest bardzo prosty. Robimy je wspólnie z dziećmi! Zajmuje to więcej czasu, ale efekty cieszą całą rodzinę. Wybierając tę opcję, trzeba doliczyć czas na popołudniową drzemkę Malucha, wziąć pod uwagę nieoczekiwane gonitwy po domu i obowiązkowe przerwy na jedzenie jeszcze gorących pierniczków.
W garnku podgrzewamy miód i masło. Czekamy aż roztopią się, ale nie zagotują.
Po wystudzeniu dodajemy resztę składników. Mieszamy, aż ciasto będzie gładkie.
Formujemy kulę i zawijamy w folię spożywczą. Chłodzimy przez 30 min w lodówce.
Ciasto wałkujemy na 2-3 mm i wykrawamy pierniczki w dowolnym kształcie.
My wybraliśmy pszczółki i małe kształty, idealne dla małych łasuchów.
Pierniczki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 min.
Studzimy na kratce …
…i dekorujemy!
Być może nasze świąteczne pierniczki z miodem nie są wizualnie idealne. To nam jednak nie przeszkadza. Z dumą będziemy prezentować je na świątecznym stole. Zapamiętamy je jako nasze pierwsze wspólne pierniczki! Nie każda dwulatka może pochwalić się słodkimi pszczółkami!

Świeczka dla Babci
Świeca z wosku pszczelego - kuszka (5.5 cm)
Wosk sojowy - Wanilia (65 g)
Świeca woskowa jajo kwiatowe (5,5 cm)
Świeca z wosku pszczelego jajo koronkowe (10 cm)
Świeca woskowa kokoszka (7,5 cm)
Świeca woskowa walec (11 cm)
Wosk sojowy z olejkiem z trawy cytrynowej (65 g)
Świeca z wosku pszczelego - walec spiralny (10 cm) 