fbpx

Miód na przeziębienie

Miód ma zbawienne działanie na organizm człowieka. Przede wszystkim wzmacnia serce, koi nerwy, goi rany i odżywia mózg. Znany był już w starożytności, co potwierdzają liczne źródła historyczne. Ma właściwości antybakteryjne, dlatego nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Jest nie tylko bardzo smaczny, ale ma również właściwości prozdrowotne.

Przede wszystkim miody zawierają ogromną ilość witamin i składników odżywczych, które wzmacniają układ odpornościowy. Swoje działanie zawdzięczają zapewne białkom, które wykazują właściwości bakteriobójcze. Miodowe lekarstwa wzmacniają serce i inne organy człowieka, dlatego są niezastąpione w okresie zwiększonego wysiłku fizycznego. Są różne rodzaje miodów. Można je podzielić ze względu na pochodzenie surowca i według sposobu pozyskiwania. Każdy z nich posiada swoje nieocenione właściwości.

Właściwości lecznicze miodów

Na kaszel najlepszy jest miód lipowy. Ma żółtą lub zielonkawożółtą barwę, wyraźny zapach lipy i ostry smak. Działa przede wszystkim uspokajająco, przeciwgorączkowo i przeciwkaszlowo. Jest doskonałym lekarstwem, gdy męczy nas przeziębienie lub grypa. Sprawdza się również przy chorobach zatok. Królem wśród miodów jest miód gryczany. Dzięki swoim antybiotycznym właściwościom wspomaga układ odpornościowy. Miód akacjowy ma jasnosłomkową barwę i jest bardzo słodki, dlatego bardzo lubią go dzieci. Jest pomocny przy przeziębieniach i trudnościach z trawieniem.

Najbardziej popularnym miodem jest miód wielokwiatowy. Ma żółty kolor i łagodny zapach. Zyskał opinię miodu dobrego na wszystko. Stosowany jest przy przeziębieniach, a jego zwolennicy przekonują, że dodaje energii, wzmacnia organizm i układ odpornościowy. Cenne właściwości posiada także miód malinowy. Polecany jest w leczeniu schorzeń oskrzeli. Jest fantastyczny na stany gorączkowe, wykazuje także działanie napotne. Ponadto, regeneruje organizm, a także wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych.

W czasie przeziębienia warto także stosować miód wrzosowy, ponieważ zwiększa odporność i chroni przed rozwojem zakażeń. Dodatkowo działa on moczopędnie i bakteriobójczo. Jest zatem polecany przy chorobach dróg moczowych, które często występują w stanach przeziębienia. Stosuje się go również w leczeniu zapalenia gardła. Dzięki zawartej w nim inhubinie, wykazuje właściwości hamujące rozprzestrzenianie się wirusów i bakterii w ludzkim organizmie.

Szerokie zastosowanie w lecznictwie naturalnym ma również miód spadziowy. Miód spadziowy iglasty wykazuje działanie przeciwzapalne, wykrztuśne i łagodzi uporczywy kaszel. Właściwość ta wpływa na walkę z przeziębieniem, ale także z poważniejszymi chorobami, na przykład z zapaleniem płuc. We wspomaganiu leczenia infekcji gardła, nosa i oskrzeli przydatny jest miód rzepakowy. Łagodzi on kaszel i wspiera odporność. Ma jednak niskie właściwości antybiotyczne, dlatego najczęściej jest stosowany jako dodatek w leczeniu przeziębienia. Stosuje się go pomocniczo w chorobach zapalnych i infekcyjnych nerek, pęcherza i cewki moczowej.

O wiele wyższą aktywnością antybiotyczną odznacza się miód nawłociowy, którym warto wzmacniać się w okresie jesienno- zimowym. Dzięki swoim właściwościom antyseptycznym, żółciopędnym i wzmacniającym organizm, stosowany jest również w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Wyjątkowo dobry wpływ na układ oddechowy ma miód mniszkowy. Długotrwałe stosowanie miodu leśnego podnosi odporność i ogólną kondycję organizmu. Można go również stosować przy infekcjach górnych dróg oddechowych.

Sprawdzone przepisy

Aby miód zadziałał optymalnie, warto sięgnąć po mieszkanki z miodem w roli głównej. Na suchy kaszel można przygotować miksturę z dużej cebuli i szklanki miodu. Taki napój trzeba zostawić na noc, a rano przecisnąć przez gazę. Tak uzyskany syrop należy pić 3 razy dziennie po jednej łyżeczce i zawsze po posiłku. Z kolei na kaszel mokry dobrze jest przygotować lekarstwo z dwóch łyżek miodu i jedną łyżką anyżu w proszku, a następnie pić dwa razy dziennie po jednej łyżeczce.

Na ból gardła świetnie działa zaparzona torebka szałwii lekarskiej posłodzona miodem (ostudzona!). Wystarczy płukać gardło uzyskaną miksturą kilka razy dziennie. Aby wygrać z gorączką warto zalać wrzątkiem po łyżeczce kwiatów lipy, rumianku i malin, a następnie po wystudzeniu napoju dodać łyżeczkę miodu. Mieszankę należy pić 3 razy dziennie po jednej szklance.

Antyprzeziębieniową klasyką jest połączenie miodu i cytryny, które naprawdę potrafi zdziałać cuda. Miód przynosi ulgę, łagodzi podrażnienie i kaszel, a w połączeniu z cytryną działa wzmacniająco na układ odpornościowy i eliminuje wirusy. Wypróbowaną miksturą przez niejedną babcię jest mleko z miodem, czosnkiem i masłem. Być może napój pyszny nie jest, ale gwarantuje skuteczność w walce z przeziębieniem.

Dodaj komentarz