Ryż na słodko? Z dodatkiem miodu, mango i wiórek kokosowych smakuje obłędnie! Pozostajemy przy zdrowych propozycjach, na bazie naturalnych składników. Doceńmy ich walory smakowe i zdrowotne. Z podanych składników otrzymamy 4 porcje.
Kokosowy ryż z mango i miodem
Składniki: ● ryż (150 g), ● mleko owsiane (500 ml), ● mleko kokosowe (500 ml), ● wiórki kokosowe (50 g), ● wanilia (1/2 łyżeczki), ● imbir mielony (1/4 łyżeczki), ● sól (szczypta), ● cynamon mielony (1 łyżeczka), ● cytryna (połowa), ● mus z mango (250 ml), ● miód (3 łyżki).
Przygotowanie:
Ryż płuczemy. Wkładamy go do garnka i dodajemy mleko owsiane, mleko kokosowe, wanilie, imbir, sól i cynamon. Całość gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do momentu ugotowania ryżu. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe (45 g) i mieszamy. Po przestygnięciu dosładzamy miodem. Do musu z mango dodajemy sok z wyciśniętej połówki cytryny oraz odrobinę miodu. Ryż wykładamy do miseczki, na wierzchu umieszczamy mus. Całość posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi.
Wskazówki:
Mleko owsiane możemy zastąpić dowolnym innym mlekiem roślinnym. Ryż powinien wchłonąć całe dodane mleko. W razie konieczności należy dolać mleka w trakcie gotowania. Mus z mango ( z dodatkiem jabłek) w wersji bio można znaleźć , np. na bio półce w niemieckiej sieciówce z kosmetykami. Można go także zastąpić innym ulubionym musem.

Świeca z wosku pszczelego - walec spiralny (10 cm)
Świeca woskowa zajączek (7 cm)
Świeca woskowa kokoszka (7,5 cm)
Świeca sojowa w ceramicznym naczynku z olejkiem z trawy cytrynowej (170 g)
Wosk sojowy - Wanilia (65 g)
Świeca z wosku pszczelego anioł (11 cm)
Zestaw podgrzewaczy z wosku pszczelego z kwadratowym pojemnikiem (16 szt.)
Zawieszka z wosku pszczelego (średnica 6 cm)
Świeca z wosku pszczelego walec (8.5 cm)
Świeca woskowa plaster miodu
Świeca z wosku pszczelego - walec wysoki (16 cm)
Świeca z wosku pszczelego - kuszka (5.5 cm)
Świeca woskowa Ul
Zestaw podgrzewaczy z wosku pszczelego z okrągłym pojemnikiem (16 szt.) 