Naturalne wspieranie odporności organizmu i walka z wieloma dolegliwościami zdrowotnymi za pomocą dobrodziejstw natury z roku na rok przybiera na sile.
Dzieje się tak nie tylko z uwagi na rosnącą świadomość społeczną dotyczącą wspierania zdrowia i sił witalnych, ale głównie z uwagi na fakt, że naturalne środki (często tanie i dostępne na wyciągnięcie ręki) są tak samo skuteczne jak środki farmakologiczne w walce z wieloma chorobami, co potwierdza wiele badań naukowych.
Jednym z takich dobroczynnych produktów znanym i z powodzeniem wykorzystywanym od tysięcy już lat jest miód.
Czytaj też: Wszystko co powinieneś wiedzieć o miodzie gryczanym
O jego właściwościach i korzyściach płynących z jego spożywania napisano już wiele, ale jeśli sięgnąć do najnowszych opracowań naukowych można listę benefitów uzupełnić o jeszcze jeden istotny element: leczenie refluksu żołądkowego.
Czym jest refluks?
Refluks żołądkowy to bardzo nieprzyjemna dolegliwość polegająca na cofaniu się treści żołądkowej do przełyku. Towarzyszy temu zgaga, uczucie „odbijania się”, pieczenie w okolicy mostka czy jamie ustnej.
Przyczyną refluksu jest zaburzenie pracy dolnego zwieracza przełyku (a dokładniej jego obniżone napięcie), który przestaje pełnić swoją funkcję tj. nie zamyka światła tego narządu po przejściu treści pokarmowej do żołądka.
Wpływ miodu na refluks żołądkowy
Aby zrozumieć dobroczynny wpływ miodu na dolegliwości związane z refluksem żołądkowym trzeba najpierw dobrze poznać jego podstawowe właściwości i korzyści dla organizmu.
Miód jest podstawowym środkiem leczniczym medycyny ludowej przede wszystkim z uwagi na wysoki poziom antyoksydantów, czyli tzw. przeciwutleniaczy. To związki chemiczne, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, którego przyczyną jest nadmierna produkcja wolnych rodników.
Wolne rodniki powstają w wyniku działania stresu, braku snu, niezdrowego stylu życia, zanieczyszczonego środowiska, czyli wszystkiego tego, z czym obecnie borykają się społeczeństwa krajów rozwiniętych.
Przeciwutleniacze zawarte w miodzie wspierają i chronią organizm przed nowotworami oraz wieloma chorobami czy stanami zapalnymi.
Kolejną ważną cechą miodu są jego właściwości antybakteryjne i wirusobójcze. To niezwykle silne oręże w walce z infekcjami, stanami zapalnymi czy nawet trudno gojącymi się ranami.
Działanie antyseptyczne wspiera organizm w walce z wieloma chorobami, łagodzi stany zapalne wielu tkanek i narządów. Zatem czy można używać miodu do leczenia refluksu żołądkowego?
Refluks żołądkowy to schorzenie przełyku, które jak donoszą badania, może mieć związek z niszczeniem komórek przełyku przez wyżej wspomniane wolne rodniki.
Czytaj też: Jak nakładanie miodu na twarz może pomóc Twojej skórze?
Regularne spożywanie miodu bogatego w antyoksydanty pomaga odtworzyć komórki i zapobiegnie dalszemu utlenianiu wolnych rodników łagodząc tym samym nieprzyjemne objawy refluksu.
Nie sposób też pominąć działania przeciwzapalnego miodu w walce z refluksem żołądkowo-przełykowym. Każde zaburzone działanie narządów oznacza jego stan zapalny o różnym nasileniu.
Wspierając organizm miodem można znacząco przyspieszyć leczenie i regenerację przełyku.
Na koniec warto też wspomnieć o tym, że gęsta konsystencja miodu dobroczynnie wpływa na błonę śluzową przełyku, która w wyniku cofania się treści pokarmowej jest najczęściej chorobowo zmieniona i mocno podrażniona.
Dostarczając do przełyku miód dobrej jakości bogaty w cenne witaminy i składniki odżywcze wspieramy regenerację i odbudowę śluzówki przełyku, co może być krokiem milowym w całym procesie leczenia.
Jak spożywać miód w trakcie leczenia refluksu?
Obecnie wciąż brak wystarczającej ilości badań naukowych, które rekomendowałyby określone dawki miodu konkretnego rodzaju w walce z refluksem żołądkowym.
Pewną namiastką takiej rekomendacji może być badanie opublikowane w British Medicine Journal, które dowiodło, że dolegliwości związane z refluksem znacząco ustąpiły po spożyciu jednej, nierozcieńczonej łyżeczki miodu dziennie.
Przy tej okazji warto dodać, że najlepszej jakości miód to ten surowy, niepasteryzowany pochodzący z lokalnej, czystej i ekologicznej pasieki.
Ma on najwięcej witamin i składników odżywczych, które nie zostały zniszczone w wyniku filtracji czy obróbki termicznej, która ma miejsce w przypadku miodów dostępnych w marketach. To szczególnie ważne, kiedy miodu używamy w celach leczniczych, a nie tylko jako dodatek do ciast czy deserów.