Ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pierniczków. Przepis do wypróbowania przed nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia!
Ciastka piernikowe
Składniki: ¾ szklanki miodu, 1 i ¼ szklanki brązowego cukru, 3 i ½ szklanki mąki, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżki przyprawy do piernika, 2 jajka, 3 kropelki olejku pomarańczowego.
Lukier: 2 szklanki cukru pudru, 4-5 łyżki wody.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż 2 blachy do pieczenia papierem do pieczenia.
Umieść miód i brązowy cukier w rondelku i mieszaj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Odstaw na 10 minut.
Do dużej miski wsyp mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon i przyprawę do piernika. Wlej mieszankę miodu, aromat pomarańczowy i jajka. Dokładnie wymieszaj. Ciasto wyłóż na posypany mąką blat i zagniataj do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
Rękami posypanymi mąką uformuj z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułóż na blachę, pozostawiając odstęp między ciastkami. Piecz przez 12 minut lub do momentu aż się lekko zarumienią.
Ostudzone polej przygotowanym lukrem – wymieszaj cukier puder i wodę w misce.