Miód to jeden z najstarszych naturalnych środków leczniczych stosowanych od tysięcy lat. Medycyna ludowa z powodzeniem wykorzystuje jego właściwości w leczeniu różnych chorób i dolegliwości, a kosmetologia na miodzie opiera większość kosmetyków pochodzenia naturalnego.
Jest wiele rodzajów miodu, które różnią się kolorem, smakiem, zapachem i konsystencją. Na tę różnorodność wpływ ma przede wszystkim rodzaj roślin, z jakich pszczoły zbierają pyłek i nektar.
Jedną z najzdrowszych odmian miodu jest biały miód surowy. Miłośnicy naturalnych sposobów wspierania odporności i radzenia sobie z wieloma dolegliwościami powinni w pierwszej kolejności zgłębić wiedzę na jego temat i poznać 5 korzyści z surowego białego miodu.
Czym jest biały surowy miód?
Biały miód ma dużo łagodniejszy smak niż miód ciemny, który zazwyczaj powstaje ze spadzi iglastej. Do roślin, z których pszczoły wytwarzają biały miód zaliczyć możemy: szałwię, lucernę, wierzbówkę czy białą koniczynę.
Nazwa miodu białego jest nieco myląca – w rzeczywistości kolor tego miodu jest bardziej jasno-bursztynowy.
Czytaj też: 9 nieoczekiwanych zastosowań miodu
Jedynym miodem, którego kolor jest niemal biały jest hawajska odmiana miodu, która po skrystalizowaniu przypomina białe, kremowe masło.
Czym jest surowy miód?
Surowy miód to miód pozyskany prosto z ula bez jakiejkolwiek obróbki termicznej, pasteryzacji czy dodatków konserwujących. Jego konsystencja często nie jest idealna, a termin przydatności do spożycia nie jest tak długi jak miodu ze sklepowej półki.
Surowy, niepasteryzowany miód jest również najcenniejszą skarbnicą witamin i środków odżywczych. Cechą szczególną surowego miodu jest to, że zawsze ulega on naturalnemu procesowi krystalizacji.
Miody produkowane na skalę przemysłową są najczęściej poddawane filtracji i obróbce termicznej, aby poprawić kolor i konsystencję oraz wydłużyć termin ważności i nie dopuścić do krystalizacji.
Korzyści ze spożywania białego surowego miodu
Surowy, nieprzetworzony miód zawiera dużą ilość antyoksydantów (przeciwutleniaczy), które chronią organizm przez stresem oksydacyjnym zwalczając wolne rodniki. Wolne rodniki przyspieszają starzenie komórek, co przekłada się nie tylko na wygląd i kondycję skóry, ale również na zdrowie, wydolność i siły witalne.
Przeciwutleniacze chronią również przed rozwojem wielu chorób (w tym chorób układu krążenia i niektórych nowotworów).
Surowy miód to, według medycyny ludowej, jeden z najskuteczniejszych sposobów na kaszel. Aby się o tym przekonać wystarczy dodać łyżeczkę lub dwie surowego miodu do herbaty w trakcie trwania infekcji wirusowej.
Jedno z bardzo prestiżowych badań udowodniło, że surowy miód jest tak samo skuteczny jak znany w farmakologii środek przeciwkaszlowy o nazwie dekstrometorfan.
Miód jest również skarbnicą fitochemikaliów – związków chemicznych wytwarzanych przez rośliny, których zadaniem jest ich ochrona przed grzybami, bakteriami czy chorobami.
Związki te mają działanie nie tylko bakteriobójcze, ale również przeciwzapalne. Spożywanie surowego, niepasteryzowanego miodu pozwala czerpać ogromne prozdrowotne korzyści z aktywnych substancji zawartych w fitochemikaliach.
Choć miód jest znany przede wszystkim jako antidotum na przeziębienie tak naprawdę sławę przyniosły mu właściwości antybakteryjne, antyseptyczne i przeciwzapalne, które przyspieszają gojenie się ran i pomagają odbudowywać skórę.
Czytaj też: 6 największych zalet surowego miodu
Miód skutecznie leczy rany różnego pochodzenia i przyspiesza proces gojenia, o czym świadczą liczne badania i historie pacjentów.
Od lat surowy miód dobrej jakości jest również wykorzystywany w procesie leczenia wrzodów i problemów z przewodem pokarmowym, takich jak wzdęcia czy biegunka.
Zaleca się stosowanie 1-2 łyżeczek dziennie na pusty żołądek, aby przekonać się o jego niezwykłych, leczniczych właściwościach.
Działania niepożądane
Surowy biały miód nie powinien być podawany dzieciom do ukończenia pierwszego roku życia z uwagi na zawartość tzw. toksyny botulinowej, która może wywołać groźne w skutkach zatrucie.
Ponadto surowego miodu nie powinny stosować osoby na niego uczulone lub te, u których z innych względów zdiagnozowano znaczne upośledzenie odporności.
Zalet surowego białego miodu jest wiele. Bez wątpienia warto mieć go w kuchennej szafce jako sprawdzony i skuteczny środek nie tylko na przeziębienie, ale też jako wsparcie odporności czy środek przeciwzapalny i antybakteryjny.