Zastosowanie miodów manuka
Różnego rodzaju miody już od wielu lat słyną ze swoich cudownych właściwości. Każdy z nich może pomóc nam poradzić sobie z innym problemem i zdecydowanie warto spożywać je nie tylko od święta. Jednym z najbardziej cenionych na całym świecie miodów jest posiadający niesamowite działanie miód manuka.
Powstaje on w całości z krzewów manuka i jest produkowany w Nowej Zelandii. Jego wyjątkowość opiera się na składzie, w którym znajdziemy methylglyoxal. Stężenie tego składnika w zależności od konkretnego wariantu miodu może być różne, a najwięcej właściwości leczniczych posiadają te miody, w których jest ono największe. Nie każdy miał okazję spróbować miodu manuka, ponieważ nie jest on w naszym kraju tak rozpowszechniony jak inne rodzaje miodu. Dzieje się tak głównie dlatego, że jego cena jest zazwyczaj dość wysoka. Porównując go jednak z innymi miodami, można stwierdzić, że jest on wyjątkowy i z powodzeniem zastąpimy nim wiele lekarstw. Może on w różnych przypadkach stanowić istny ratunek, warto więc wypróbować ten naturalny pszczeli produkt.
Cenne właściwości miodów manuka
Wpływ miodu manuka na nasz organizm jest tak duży, że bardzo często może on zastąpić nawet niektóre antybiotyki. Jest to naturalne lekarstwo, które posiada działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz antyseptyczne i wzmacniające. Zawarte w tego typu miodach składniki mają nieocenione właściwości przeciwzapalne, a także zapobiegają rozwojowi bakterii i drobnoustrojów, powodujących niektóre choroby. Z racji tych wspaniałych cech, miody manuka są polecane przy różnych schorzeniach. Pomogą nam między innymi w przypadku chorób układu pokarmowego, szczególnie gdy występują problemy z produkcją kwasu żołądkowego i trawieniem, a także wrzodami. W takich sytuacjach działanie miodu polega nie tylko na rozwiązaniu problemu, ale także ochronie i zapobieganiu kolejnym dolegliwościom. Oprócz tego miód manuka świetnie sprawdzi się przy chorobach układu oddechowego oraz może stanowić bardzo dobrą ochronę przed przeziębieniem i grypą. Warto przyjmować go szczególnie w okresie obniżonej odporności. Najpopularniejszym sposobem dostarczania miodu do organizmu jest oczywiście spożywanie go, jednak oprócz tego znajdziemy go także w wielu produktach, które stosuje się zupełnie inaczej.
Jakie produkty przygotowywane są na bazie miodów manuka?
Wspaniałe właściwości miodu manuka swoje zastosowanie znalazły w wielu produktach, dlatego obecnie oprócz jedzenia samego miodu w tradycyjnej postaci możemy go także pić, a w wielu sklepach kupimy nawet cukierki czy lizaki na bazie miodu manuka. Poza żywnością jest on także wykorzystywany do produkcji suplementów diety i środków leczniczych, takich jak spraye na gardło czy tabletki. Jego nieocenione działanie świetnie sprawdza się w wielu kosmetykach i tutaj wybór nie jest niczym ograniczony. Z łatwością kupimy kremy do twarzy, żele pod prysznic, maseczki, szampony, a nawet pastę do zębów z miodem manuka. Szeroki wybór produktów zawierających ten cenny składnik sprawia, że każdy z nas może korzystać z niego w dowolnej postaci i cieszyć się wspaniałymi efektami.
Czy warto korzystać z miodów manuka na co dzień?
Ten jedyny w swoim rodzaju miód może odmienić nasze życie. Przy wielu chorobach zmuszeni jesteśmy przyjmować niezliczone ilości lekarstw, a każde z nich pomaga na inną dolegliwość, gdy tymczasem część z nich można byłoby śmiało zastąpić regularnym jedzeniem miodu. Takie rozwiązanie będzie nie tylko o wiele prostsze, ale także smaczniejsze i zdrowsze. Zazwyczaj bywa przecież tak, że dany medykament pomaga nam w jednej kwestii, ale za to szkodzi w drugiej, na przykład osłabiając naszą odporność. W przypadku miodu manuka taki problem nie istnieje, jego spożywanie nie powoduje żadnych skutków ubocznych i jest całkowicie bezpieczne. Warto więc spróbować zastąpić chemię naturą i cieszyć się dobrym zdrowiem.
Dowiedz się więcej o miodach manuka! Miód manuka Właściwości miodu manuka Methylglyoxal Krzewy manuka Metody badania miodu manuka