Prosto z hiszpańskiej pasieki Dulcimelis przyjechał do nas miód lawendowy – miel de espliego. Dulcimelis to rodzinne gospodarstwo pasieczne prowadzone w Nules w Walencji. Pasieka liczy ok. 400 rodzin pszczelich i jest prowadzona nieprzerwanie od ponad 100 lat. Założył ją Pan Vicente Barriel – dziadek obecnych właścicieli w Higueras , małym miasteczku w Parku Sierra de Espadán. W późniejszych latach rodzina musiała przenieść się na wybrzeże i osiedliła się w Nules. Tutaj Pan Amado Barriel – syn Vicente – kontynuuje działalność pszczelarską, a miody Dulcimelis proponowane są na jarmarkach w całej Hiszpanii.
Miód lawendowy pozyskany został z nektaru lawendy na równinie kastylijsko-lamandzkiej w prowincji Guadalajara. Ten miód ma bursztynowy kolor w stanie płynnym, który wraz z krystalizacją będzie jaśniał. Ma ziołowy zapach. Smak miodu lawendowego jest słodki, lekko ziołowy z wyczuwalnym posmakiem lawendy.
Miód lawendowy to naturalne źródło energii. Ma korzystny wpływ na układ trawienny i oddechowy.