fbpx

Wyświetlanie wszystkich wyników: 1

MIÓD LAWENDOWY


Miód lawendowy

Lawenda przywodzi nam na myśl niekończące się pola fioletowych drobnych kwiatów o bardzo przyjemnym zapachu. Tak samo jak kwiaty i olejek, miód lawendowy jest niezwykle aromatyczny i zawiera w sobie mnóstwo wartościowych składników.

Pochodzenie

Lawenda wąskolistna (Lavandula angustifolia), z której pozyskiwany jest miód lawendowy, zwana również lekarską jest uprawiana w Polsce głównie w celach dekoracyjnych. Wiele osób suszy ją, aby pozyskać bardzo aromatyczne kwiaty o właściwościach antyseptycznych i odstraszających szkodniki w szafie. Uprawy do celów pszczelarskich potrzebują jednak cieplejszego klimatu południa Europy, Francji, Hiszpanii lub Portugalii. Lawenda dobrze znosi susze, lubi ziemie próchnicze i szybko nagrzewające się. Kwitnienie przypada na przełom lipca i sierpnia. Z jednego hektara uprawy przy sprzyjających warunkach można uzyskać do 300 kg miodu!

Smak i zapach miodu

Miód lawendowy jest miodem wolno-krystalizującym o barwie od jasnożółtej, aż po herbacianą. Po krystalizacji staje się jaśniejszy i nabiera kremowej konsystencji. Cechuje się aromatycznym lawendowym zapachem i wyrazistym smakiem z nutami lekko korzenno-gorzkimi. Smak pozostaje na długo w ustach.

Składniki miodu lawendowego

W miodzie lawendowym znajdziemy wysoką zawartość cukrów prostych z większą zawartością glukozy, niż fruktozy. Decyduje to o jego intensywnie słodkim smaku. Zawiera również dużą ilość olejku eterycznego, flawonoidów, kwasów organicznych, enzymów, minerałów oraz witamin, szczególnie z grupy B.

Właściwości i zastosowanie miodu

Jednym ze składników miodu lawendowego są flawonoidy, które mają działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne oraz rozkurczające i uszczelniające naczynia krwionośne. Powodują one obniżenie ciśnienia krwi, uszczelniają naczynia krwionośne co jest bardzo korzystne u osób z nadciśnieniem tętniczym. Kolejnym zbawiennym składnikiem miodu jest olejek eteryczny, który działa przeciwdrobnoustrojowo, uspokajająco i kojąco.

Stosowanie miodu lawendowego jest polecane profilaktycznie i wspomagająco przy infekcjach górnych i dolnych dróg oddechowych, stanach zapalnych gardła czy nawet zapalenia płuc. Jego antyseptyczne właściwości można wykorzystywać również zewnętrznie. Sam miód jest substancją silnie przeciwbakteryjną, a dodatek olejku pomoże nam się uporać z nawracającymi zmianami trądzikowymi czy innymi wypryskami skórnymi. Dla osób zestresowanych i przemęczonych regularne spożywanie miodu lawendowego pomoże uspokoić nerwy, ułatwi zasypianie i relaks.