ZIELONA KAWA

Co warto o niej wiedzieć i czy powinno się ją pić?

Zielona kawa, mimo że przez wiele osób uznawana za dziwne odstępstwo od normy, jest wyjątkowym produktem, którego każdy z nas powinien chociaż raz spróbować. Może nam się oczywiście wydawać, że jest to kolejny modny, sztuczny produkt mający jedynie udawać zdrową żywność, jednak nic bardziej mylnego. Zielona kawa znana jest już od setek lat, jednak dopiero obecnie zaczynamy coraz bardziej doceniać jej zalety i ogromny wpływ na nasze zdrowie. Słyszymy o niej w telewizji, czytamy w gazetach, a bardzo często jest ona reklamowana jako środek-cud na odchudzanie. Czym tak naprawdę wyróżnia się zielona kawa i czy powinniśmy ją pić? Warto dowiedzieć się o niej czegoś więcej!

Czym zielona kawa różni się
od dobrze nam znanej czarnej kawy?

Wbrew pozorom zielona kawa wcale nie jest dziwnym, przygotowanym z liści napojem, jak sądzi wiele osób. Od naszej ulubionej, czarnej kawy różni ją zaledwie kilka szczegółów, które jednak mogą być bardzo istotne dla naszego zdrowia. Otóż kawa zielona przygotowywana jest dokładnie z tych samych nasion, co kawa czarna, jednak w zupełnie innym procesie. Otóż te wykorzystywane do produkcji kawy czarnej początkowo są zielone, następnie dojrzewając, stają się bardziej czerwone, a na końcu poddawane są procesowi palenia, który nadaje im czarną barwę oraz przyjemny aromat. Kawa zielona powstaje z nasion jeszcze zielonych, niepoddawanych żadnym dodatkowym procesom. Są one całkowicie naturalne i pełne cennych wartości odżywczych, dzięki czemu powstała z nich kawa jest znacznie zdrowsza. Różni się ona od znanej nam kawy swoim smakiem i aromatem – jest nieco kwaskowata, znacznie delikatniejsza i pozbawiona goryczki. Do tego dochodzi oczywiście najbardziej zauważalna różnica, czyli kolor. Zielona kawa może mieć różne odcienie zieleni, zaczynając od bardzo jasnego i wyblakłego, poprzez intensywną zieleń, aż do szarawej zieleni.

W czym tkwi sekret kawy zielonej
i co znajdziemy w jej składzie?

Niewiele osób wie, że kawa zielona to naturalna ochrona organizmu nie tylko przed powszechnymi chorobami, lecz także przed procesami starzenia. Jej regularne picie może wspomóc nasz organizm w ochronie przed nowotworami i zapewnić doskonałe samopoczucie. Skąd to wspaniałe działanie? Tajemnica tkwi oczywiście w bogatym składzie kawy zielonej, który cechuje się między innymi wysoką zawartością kwasu chorogenowego (ACG), czyli naturalnego polifenonu oraz kwasu kawowego odznaczającego się właściwościami przeciwzapalnymi. Dodatkowo w tej niepalonej kawie znaleźć można także inne kwasy organiczne, witaminę PP, sole mineralne i pektyny. Wszystkie jej składniki razem tworzą mieszankę, która może bardzo pozytywnie wpływać na cały organizm. Zielona kawa posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Jest ona naturalnym antyoksydantem działającym żółciopędnie, opóźniającym procesy starzenia oraz działającym przeciwmiażdżycowo. Według badań kawa zielona to antyoksydant, który działa nawet 3 razy silniej, niż zielona herbata. Dzięki temu ma ona wpływ na dobre samopoczucie, poprawia koncentrację i pamięć, a także przeciwdziała cukrzycy. Potwierdzono także, że stosowanie zielonej kawy obniża stopień przyswajania glukozy z pokarmu, a tym samym sprawia, że w organizmie odkłada się mniej tkanki tłuszczowej. Kiedy zielona kawa okaże się niezastąpiona? Zapewne wiele osób uzna, że nie da się zastąpić zieloną kawą tej czarnej głównie przez wzgląd na całkiem odmienny smak. Jeśli jednak chwilę się zastanowimy, może się okazać, że do smaku można się przyzwyczaić, a korzyści z picia zielonej kawy są bardzo duże. Przede wszystkim może ona pomóc nam zadbać o piękną sylwetkę, przyspieszając metabolizm, redukując ilość tłuszczu w organizmie oraz niwelując cellulit. Jej stosowanie zapewnia poprawną pracę nerek i chroni przed powstawaniem kamieni żółciowych u mężczyzn, a nawet pomaga obniżyć poziom cholesterolu i chronić się przed nowotworami. Zielona kawa doskonale sprawdzi się w przypadku osób dorosłych, które nie chcą rezygnować z codziennej dawki energii, jednak pragną przy tym dbać o własne zdrowie. Dzięki niej można zamienić niezbyt korzystny nawyk picia mnóstwa czarnej, palonej kawy na taki, który zapewni nam podobny efekt i nie zaszkodzi zdrowiu.

Przygotowanie zielonej kawy

W celu przygotowania zielonej kawy nie trzeba poznawać skomplikowanych procedur parzenia lub poświęcać mnóstwa czasu. Można przyrządzić ją dokładnie tak samo, jak popularną czarną kawę – wystarczy wsypać do filiżanki około 1-2 łyżeczek zmielonej kawy zielonej, zalać gorącą wodą o temperaturze około 90°C, a następnie odczekać kilka minut, aż napój się zaparzy, a fusy opadną na dno. Nic prostszego! Oczywiście jeśli smak zielonej kawy wydaje nam się niezbyt przyjemny, możemy ją posłodzić lub dolać do niej mleka. Doskonale sprawdza się między innymi miód, który dopełni smaku przygotowanego napoju. Możemy pić go w ilości około 2-3 filiżanek dziennie, czyli tak często, jak zwykle pijamy zwykłą kawę paloną.