Nasiona Chia

Nasiona Chia są w ostatnich latach bardzo popularnym produktem, po który chętnie sięgają wszyscy wielbiciele zdrowego odżywiania. Nic zresztą dziwnego – zawierają one przecież wiele cennych składników i mają naprawdę doskonały wpływ na ludzki organizm. Jeśli nie wprowadziłeś ich jeszcze do swojej diety i wciąż stanowią one dla Ciebie pewną zagadkę, najwyższa pora, aby to zmienić – poznawanie nasion Chia zacznij od przeczytania naszego artykułu!

Co powinieneś wiedzieć o nasionach Chia?

Nasiona Chia to nasiona pochodzącej z Ameryki Południowej szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L.). Roślina ta w czasach przedkolumbijskich była bardzo ceniona przez Azteków, którzy dopatrywali się w niej cudownych właściwości i doceniali jej wyjątkowy wpływ na ludzki organizm. Szałwia hiszpańska ma podłużne szerokie liście oraz fioletowe lub białe zebrane w okółka na końcach pędów kwiaty. Jej owoce zawierają mnóstwo drobnych owalnych ziarenek w kolorze białym, szarym, brązowym lub czarnym – i to one właśnie na nich się w dalszej części artykułu skupimy.

Właściwości i działanie nasion Chia

Lista właściwości nasion Chia i powodów, dla których warto je spożywać, jest bardzo długa. Przede wszystkim zawierają one wiele cennych i niezwykle ważnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu substancji odżywczych – jest to błonnik, zdrowe kwasy tłuszczowe, białko, magnez, wapń, fosfor, a także witaminy z grupy B oraz witamina E. Przy tym jednocześnie wartość kaloryczna tego produktu jest bardzo niska.

Jedną z zalet nasion Chia jest to, że ich spożywanie opóźnia proces starzenia się skóry, a także chroni nas przed chorobami układu krążenia, a zwłaszcza serca – a to wszystko dzięki obecności substancji przeciwutleniających, które zwalczają wolne rodniki. Ponadto produkt ten słynie również ze sporej zawartości cennych kwasów tłuszczowych omega-3, które wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi, a także usprawniają pracę mózgu, poprawiają nastrój, pamięć i koncentrację. Duża zawartość białka sprawia z kolei, że nasiona Chia szczególnie wartościowe są dla wegetarian, którzy z racji wyeliminowania z diety mięsa mogą cierpieć na niedobory niektórych ważnych składników odżywczych. Błonnik natomiast wspomaga działanie układu pokarmowego, pozwala zwalczyć dolegliwości takie jak wzdęcia czy zaparcia oraz reguluje pracę jelit i oczyszcza je. Zapewnia on również uczucie sytości, co sprawia, że nasiona Chia spożywać powinny osoby, które są w trakcie odchudzania lub mają je w planach.

Po nasiona Chia może (a nawet powinien) sięgnąć właściwie każdy z nas. Szczególnie zalecane są one dla osób przemęczonych, zestresowanych i cierpiących na niedobory witamin i minerałów. Co więcej, bez obaw mogą je spożywać również diabetycy, gdyż nasiona te ograniczają wchłanianie cukrów i zmniejszają ich poziom we krwi. Jeżeli włączysz je do swojej diety, z pewnością już po niedługim czasie poczujesz różnicę.

Zastosowanie nasion Chia

Być może chciałbyś wprowadzić nasiona Chia do swojej diety, ale nie masz pomysłu, gdzie znaleźć dla nich miejsce w swoim jadłospisie. Po przeczytaniu naszych rad z pewnością nie będzie już stanowiło to dla Ciebie problemu. Tak naprawdę wykorzystanie nasion Chia w kuchni jest banalnie proste – a to dlatego że nie mają one żadnego charakterystycznego smaku i pasują niemalże do wszystkiego. Jeden z pomysłów to wzbogacenie nasionami Chia jogurtu, muesli, sałatki lub owocowego koktajlu, inny – dodanie ich do własnoręcznie wypiekanego pieczywa czy nawet ciasta. Warto jednak wiedzieć, że jeżeli nasza dotychczasowa dieta nie była zbyt bogata w błonnik, to nie powinniśmy początkowo ze spożywaniem nasion Chia przesadzać, gdyż zbyt duża ich ilość w jadłospisie może spowodować problemy żołądkowe. Optymalna dawka dla dorosłej osoby to 1,5 łyżki tych nasion dziennie.