MIÓD MNISZKOWY
Nie znaleziono produktów, których szukasz.
Wyjątkowy miód mniszkowy
Miód mniszkowy to jeden z najszlachetniejszych miodów, który może okazać się zbawienny dla naszego organizmu w wielu sytuacjach. Wszystkie miody są bardzo zdrowe i często mogą zastąpić nawet kuracje lekami, jednak ten mniszkowy wyróżnia się na tle innych zarówno składem, jak i wyglądem oraz ceną. Polecany jest w leczeniu różnych dolegliwości i bardzo korzystnie wpływa na wiele funkcji organizmu.
Poszukując dobrego miodu o leczniczych właściwościach, warto więc wziąć miód mniszkowy pod uwagę, czasem jednak może on być dość trudno dostępny. Z powodu pewnych trudności w jego pozyskiwaniu, jego cena jest nieco wyższa niż w przypadku innych rodzajów, jednak czasem warto wydać więcej, ponieważ efekty jego stosowania mogą nas zadziwić.
Z czego powstaje i czym charakteryzuje się
miód mniszkowy?
Chyba każdy wie, jak wygląda i gdzie rośnie popularny mniszek lekarski. Jest to po prostu tak zwany dmuchawiec czy też mlecz, i właśnie z niego powstaje miód mniszkowy. Mogłoby się wydawać, że w związku z powszechnością występowania tej rośliny miód z niej zrobiony bardzo łatwo będzie nam kupić, jednak nic bardziej mylnego. Czasem bardzo ciężko jest go znaleźć, a główną z przyczyną jest to, że nie jest łatwo go pozyskać. Dzieje się tak dlatego że pszczoły często wykorzystują nektar z mniszka jako pożytek rozwojowy.
Miód mniszkowy zwany jest często miodem majowym, ponieważ to właśnie w tym miesiącu popularne mlecze kwitną i pszczoły mogą zbierać z nich nektar. Często duże znaczenie ma tutaj region jego pozyskiwania, co wpływa znacząco na smak miodu. W wielu miejscach miód mniszkowy uznawany jest za jeden z najsłodszych. Ma on jasnożółtą lub pomarańczową, kremową barwę, a także dość słodki smak z wyczuwalnym aromatem mniszka. Miód ten dość szybko się krystalizuje.
Cenny skład miodu mniszkowego
Miód mniszkowy wyróżnia się bardzo bogatym w witaminy i minerały składem, przez co ma nieopisany wpływ na nasze zdrowie. Znajdziemy w nim triterpeny, karotenoidy i białka, a także witaminy B2 i C. Zawiera on także wiele biopierwiastków, a w tym między innymi żelazo, potas, mangan i fosfor. Do zawartych w nim cukrów prostych zalicza się fruktoza oraz glukoza, a oprócz nich w jego składzie znajdziemy także cholinę, która ma zbawienny wpływ szczególnie na wątrobę.
Bardzo często miód mniszkowy wykorzystywany jest w przemyśle leczniczym i z łatwością kupić można preparaty powstałe na jego podstawie. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy sięgać po ten cenny rodzaj miodu jedynie wtedy, gdy źle się poczujemy. Warto na stałe wprowadzić go do codziennej diety, ponieważ może on sprawić, że będziemy o wiele bardziej odporni na zachorowania, a do tego nasze samopoczucie znacznie się poprawi. Dodatkowo słodki, niepowtarzalny smak tego miodu sprawia, że będzie to wspaniały dodatek na przykład do herbaty.
Kiedy warto stosować miód mniszkowy?
Przez wzgląd na swój drogocenny skład miód mniszkowy będzie świetnym wyborem w leczeniu wielu schorzeń i dolegliwości. Stosuje się go przede wszystkim w chorobach związanych z sercem oraz wątrobą i drogami żółciowymi. Dzięki zawartości choliny obniża on poziom lipidów w wątrobie, a także powoduje efekt żółciopędny. Ponadto jest także świetnym lekarstwem w przypadku problemów z żołądkiem (wspomaga trawienie, łagodzi nadkwasotę, działa osłonowo), nerkami, drogami moczowymi i pęcherzem oraz niedokrwistością. Dzięki właściwościom moczopędnym przyspiesza on wydalanie toksyn z organizmu i stanowi duże wsparcie w leczeniu kamicy nerkowej.
Miód mniszkowy warto stosować również na dolegliwości reumatyczne oraz w przypadkach wyczerpania psychofizycznego i ogólnego osłabienia organizmu. Warto wiedzieć, że ten rodzaj miodu znacznie wzmacnia układ odpornościowy oraz przyspiesza gojenie się ran. Bardzo dobrym pomysłem będzie zażywanie miodu mniszkowego podczas długotrwałej kuracji antybiotykowej, ponieważ ma on działanie osłonowe. Warto także wiedzieć, że miód mniszkowy w połączeniu z pyłkiem kwiatowym pomaga leczyć prostatę.