MIÓD MANDARYNKOWY
Nie znaleziono produktów, których szukasz.
Mandarynki - słodkie drzewa
Mandarynka jest rośliną z rodziny Rutaceae, rodzaju Citrus. Ze względu na wrażliwość na zimno mandarynki rosną w pasie podzwrotnikowym (Azja Wschodnia i Południowo-Wschodnia), a także w niektórych częściach Europy, obu Amerykach, Australii i Afryce.
Delta Neretwy - europejskie zagłębie mandarynek
Rzeka Neretwa jest największa i najdłuższą rzeka po wschodniej stronie basenu Adriatyku. U jej ujścia, na terenie Chorwacji, wśród gór, kanałów, zatoczek znajdziemy pola obsadzone cytrusami - mandarynkami, pomarańczami, kiwi. Ten region jest najbardziej wysuniętym na północ punktem upraw mandarynki w Europie. Choć warunki klimatyczne do sadzenia mandarynek są tam dobre, to lokalni rolnicy wskazują, że zimne powietrze pochodzące z Hercegowiny, w przeszłości wpływało na usczuplenie plantacji lub ich całkowite zniszczenie. Co ważne, takie położenie delty Neretwy powoduje, że zmniejszone do minimum jest stosowanie środków owadobójczych w porównaniu do innych miejsc upraw.
Różnorodność odmian mandarynek uprawianych w tym rejonie wpływa na dobrostan pszczół z okolicznych pasiek. Terminy kwitnienia kwiatów są różne, dlatego od wiosny po koniec lata pszczoły mają zapewniony dobry pożytek.
Cenny miód mandarynkowy
Miód z mandarynek zachwyca cytrusowym, lekko kwaskowatym smakiem. Pobudza świeżym zapachem (można wyczuć zapach mandarynek), przenikliwym. Ulega naturalnej krystalizacji, zmieniając konstystencję na gruboziarnista. Barwa miodu z mandarynek jest blado pomarańczowa. Miód ten jest bardzo dobrym dodatkiem do ciepłych i zimnych napoi. Wzbogaci każdy deser o niepowtarzalny słodko-cytrusowy akcent. Wyśmienicie smakuje jako dodatek do prostej kanapki z twarożkiem.
