Nie znaleziono produktów, których szukasz.
Naturalne octy - znany od wieków sposób na zdrowie
W naszej historii ocet zostaje wymieniony po raz pierwszy około 10 000 lat temu. Słyszano o nim w starożytnej Babilonii, Egipcie czy Grecji i chociaż nie wiemy dokładnie, jak powstawał, możemy stwierdzić, że ocet powstał przez przypadek! Ocet w starożytności wytwarzano głównie z wina, kwaśnych soków owocowych lub piwa. Często spożywano go jako napój uprzednio rozcieńczony z wodą – ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze ocet uzdatniał wodę do picia.
Jak produkuje się octy owocowe?
Octy z owoców, choć różnią się między sobą właściwościami, produkuje się na tej samej zasadzie. Owoce lub ich fragmenty zalewa się wodą lub wodą z cukrem albo miodem, odczekuje się parę miesięcy i gotowe. Mamy ocet. Tak naprawdę bakterie i drożdże obecne w octowym substracie przeprowadzają dwie bardzo ważne w produkcji octu reakcje – fermentacje alkoholową i następnie przy użyciu powstałego alkoholu fermentację octową. Ciekawą informacją jest to, że ocet można wytworzyć również w domu.
Rodzaje naturalnych octów
Ocet jabłkowy (szara reneta) – prawdziwy ojciec rodziny octów, używany bardzo chętnie zarówno w domu, jak i kuchni. Działa prozdrowotnie obniżając poziom trójglicerydów i LDL we krwi (więcej o wpływie octów na zdrowie w ostatnim akapicie). Zawiera mnóstwo witamin i antyoksydantów.
Ocet z truskawek – cechuje się dużą zawartością witaminy C, antyoksydantów ( w tym antocyjanów) oraz innych witamin. Charakteryzuje go delikatny owocowy aromat.
Ocet ze śliwek – idealny do mięs i cięższych sosów (nie tylko ze względu na smak). Zawiera duże ilości pektyn i witamin, wspomaga wypróżnianie przy zaparciach. Idealny na polski stół obfitujący w ciężkie, tłuste potrawy.
Ocet z kwiatów czarnego bzu – bez jest substancją szeroko stosowaną w przeziębieniach i infekcjach. Wspomaga układ odpornościowy, działa napotnie i uzupełnia niedobory witamin.
Ocet z malin – słodkawy, owocowy smak. Im ciemniejszy owoc w naturze tym więcej antyoksydantów, a więc zmiataczy wolnych rodników. Zawiera również garbniki, które działają przeciwbakteryjnie oraz substancje napotne. Wspierajmy się nim przy chorobie i infekcjach.
Ocet z czarnej porzeczki – bogaty w pektyny, witaminy i żywe kultury bakterii. Jak inne octy polecany osobom chcącym zadbać o sylwetkę, a także wyjątkowy smak swoich potraw, gdyż świetnie sprawdza się jako składnik marynat.
Ocet jabłkowy na miodzie i płatkach dębu – dodatkowym atutem tego octu jest zawartość substancji garbnikowych z płatków dębu, które jak już wcześniej zostało wspomniane, mają właściwości przeciwbakteryjne, przyspieszają zakończenie infekcji oraz wspomagają organizm przy biegunkach i zatruciach.
Ocet jabłkowy na miodzie – nie ukrywamy nasz ulubieniec. Posiada wszystkie właściwości octu jabłkowego, a dodatkowo dopieszczony jest zawartością miodu. Idealny do sosów sałatkowych dzięki interesującemu słodko-kwaśnemu smakowi.
Prozdrowotne właściwości octów
Spożywanie octu może mieć zbawienny wpływa na zdrowie. Badania naukowe sugerują, że dodawanie octu do potraw obniża ich indeks glikemiczny. Ponadto ocet zmniejsza insulinooporność komórek (brak wrażliwości komórek na insulinę) oraz obniża poziom wolnej glukozy we krwi. Osoby obciążone rodzinnie cukrzycą, z cukrzycą typu pierwszego, drugiego czy cukrzycą ciążowych powinny włączyć większe ilości octu do swojej diety. Ocet może też wspomagać utratę zbędnych kilogramów, ale pamiętajmy, że nie samym octem człowiek żyje. Spowodowane jest to obniżaniem stężenia wolnej glukozy we krwi i zwiększaniem wrażliwości komórek na insulinę.
Ocet wpływa również na stężenie trójglicerydów i utlenianie LDL. Trójglicerydy to prekursory budulcowe tkanki tłuszczowej, które w nadmiarze mogą prowadzić do jej nadbudowania (na przykład w postaci nielubianego „brzuszka”), a LDL to niekorzystna frakcja cholesterolu, która po utlenieniu odkłada się w żyłach i tętnicach jako blaszka miażdżycowa. Częste spożywanie octu może zapobiegać rozwojowi otyłości, choroby miażdżycowej, nadciśnienia oraz choroby niedokrwiennej serca.
Ocet to nie tylko specyfik fajnie działający od środka. Ocet można stosować jako płukankę do włosów, gdyż neutralizuje dodatnie pH mydeł i szamponów i przywraca włosom ich naturalny blask. Ponadto jego przeciwbakteryjne właściwości sprawdzą się na cerze skłonnej do wyprysków czy trądzikowej jako tonik – pamiętajmy jednak, aby go rozcieńczyć! Rozcieńczony ocet sprawdzi się również jako naturalny dezodorant – nieprzyjemny zapach potu wywołują bakterie obecne na naszej skórze.