fbpx

Wyświetlanie wszystkich wyników: 1

MIÓD TYMIANKOWY


Miód tymiankowy

Miód tymiankowy jest jednym z wyjątkowych miodów spotykanych w naszym kraju. Chociaż jego główne uprawy znajdują się poza granicami Polski zdobywa on sobie uznanie wśród najbardziej krytycznych smakoszy.

Macierzanka tymianek

Macierzanka tymianek (Thymus vulgaris), zwana potocznie po prostu tymiankiem to zioło pochodzące z rejonu Morza Śródziemnomorskiego, które szybko podbiło Europę. Ze względu na swój charakterystyczny smak dodawane jest do wielu potraw. W historii pszczelarskiej pierwsze miody tymiankowe pochodziły z Grecji i to z tamtego rejonu pochodzą najbardziej uznawane miody tymiankowe. Tymianek kwitnie od maja do września pięknymi liliowo-różowymi kwiatami. Pszczoły pozyskują z nich pyłek od maja do ok. połowy lipca. Z jednego hektara uprawy można pozyskać od 100-250 kg miodu.

Barwa i smak miodu

Miód tymiankowy zwany jest czerwonym miodem, gdyż można w nim zauważyć rubinowe przebłyski. Miód przed krystalizacją jest złocisty. Po krystalizacji nabiera jaśniejszej bursztynowo-pomarańczowej barwy. Ze względu na wysoką zawartość kwasów organicznych należy do jednych z kwaśniejszych miodów, lecz nie przeszkadza to w rozkoszowaniu się jego słodyczą. Ponadto wyczuwamy w nim mocną aromatyczną nutę ziołową ze względu na obecność olejku eterycznego.

Składniki miodu tymiankowego

Miód z nektaru kwiatów tymianku, jak każdy miód, zawiera cukry proste (glukoza i fruktoza), które stanowią ok. 80% masy miodu. Ponadto obecne są w nim substancje białkowe i enzymatyczne oraz witamin i minerałów. Znajdujemy w nim wiele składników pro zdrowotnych takich jak flawonoidy, kwasy organiczne, witaminy z grupy B oraz nadające mu charakterystyczny aromat składniki olejku eterycznego: tymol i karwakrol.

Zastosowanie miodu tymiankowego

Najważniejszym składnikiem miodu jest olejek eteryczny, który wykazuje działanie antybakteryjne i antyseptyczne. Śmiało możemy go stosować w profilaktyce i wspomaganiu infekcji górnych i dolnych dróg oddechowych, stanach zapalnych gardła czy oskrzeli. W przeziębieniu i grypie śmiało wcinaj miód. Zbawienne działanie olejku tymolowego nie ogranicza się tylko do dróg oddechowych. Wykazuje on również działanie przeciwpasożytnicze.

Flawonoidy w połączeniu z olejkiem działają rozkurczowo, a więc można je zastosować w stanach spastycznych jelit, w problemach z trawieniem, a także w dolegliwościach żołądkowych - wspomaga trawienie. Działanie rozluźniające mięśnie gładkie może wspomagać panie w dolegliwościach dróg moczowych. Ponadto polecane są w problemach ginekologicznych.

Miód tymiankowy ze względu na działanie antyseptyczne i antybakteryjne ma zastosowanie w pielęgnacji skóry problematycznej.

Miód tymiankowy jest znakomitym dodatkiem kulinarnym. Jego zastosowanie waha się od wszelakich potraw mięsnych, aż do aromatycznych miodów pitnych. Szczególne uznanie znajduje wśród francuskich szefów kuchni.