fbpx

Wyświetlanie wszystkich wyników: 1

JAGODA KAMCZACKA


Jagoda kamczacka, łac. Lonicere caerulea L, to owoc rosnący na wiciokrzewach kamczackich, odmianie wiciokrzewu sinego, należy do rodziny przewiertniowatych. Roślina wywodzi się z Azji północno-wschodniej, obszarów o chłodniejszej aurze. Uprawiana jest w wielu krajach świata, również w Polsce, ale przede wszystkim w uprawie amatorskiej. Uprawę towarową ogranicza mała wydajność owoców oraz ich trudne pozyskiwanie. Jagoda kamczacka od wieków wykorzystywana jest w medycynie ludowej na obszarach północnej Rosji, w Chinach i Japonii. Tam owoce tej rośliny nazywa się eliksirem życia.

Jagoda kamczacka łatwa w uprawie i odporna na mrozy

Jagoda kamczacka idealnie nadaje się do uprawy amatorskiej, chociaż ogranicza się ją wyłącznie do kultywarów, odmiany hodowlanej, rokującej pewny sukces. Ponieważ jest to roślina mocno zahartowana nie wymaga specjalnych warunków glebowo-klimatycznych i pielęgnacyjnych. Jej krzewy wytrzymają spadek temperatury nawet do - 45°C zimą i wiosenne przymrozki sięgające -8°C. Podobna tolerancja dotyczy również gleby, chociaż jagoda kamczacka nie lubi ziem lekkich, piaszczystych, gliniastych i zlewnych, ale za to znakomicie rośnie w warunkach gleb IV i V klasy bonitacji i pH w przedziale 5,5-6,5. Jako roślina długowieczna, gdy trafi na sprzyjające, optymalne warunki uprawy, będzie rodziła owoce nawet przez kilkadziesiąt lat.

Uprawa jagody kamczackiej

Krzewy jagody kamczackiej można sadzić wiosną lub jesienią. Pomimo małych wymagań rośliny zawsze warto wcześniej użyźnić glebę, najlepiej naturalnym nawozem, obornikiem czy kompostem. Obszar zasadzeń trzeba odchwaszczyć. Jako roślina długowieczna, jagoda kamczacka będzie rosła powoli i powoli owocowała. Zwykle pierwsze poważne zbiory następują trzeciego roku od daty sadzenia i wówczas można liczyć na 0,5 kg z każdego krzewu, jednak pełnię owocowania osiąga się szóstego roku po pierwszym posadzenia i wtedy można już otrzymać nawet 5 kg owoców z jednego krzewu. Należy jednak pamiętać, że jagoda kamczacka nie dojrzewa w jednym tempie, dlatego owoce zbiera się wybiórczo, w naturalnym tempie ich dojrzewania.

Sztuka pielęgnacji jagody kamczackiej

W pierwszych latach uprawy roślina wymaga naprawdę niewiele pracy. Wystarczy usuwać uszkodzone pędy lub takie, gdzie obserwuje się zmiany chorobowe, chociaż ta odmiana jagody zwykle nie jest atakowana przez szkodniki. Cięcia roślin należy zaplanować dopiero w 6-7 roku jej obecności. Nawożenie z kolei to operacja, którą wykonuje się co 2-3 lata, najlepiej nawozem naturalnym. Roślina nie wymaga również systematycznego podlewania, dorosłe już krzewy czerpią wilgoć z opadów, tak częstych w naszym klimacie, w przypadku dłuższego okresu suszy roślinę należy lekko podlewać.

Dlaczego jagoda kamczacka?

Medycyna ludowa wykorzystuje właściwości zdrowotne jagody kamczackiej od setek lat. Jako surowiec zielarski stosowana jest do obniżania ciśnienia tętniczego, wzmacniania układu sercowo - naczyniowego, leczenia anemii, opóźniania rozwoju jaskry. Ma chronić przed malarią, chorobami układu pokarmowego, zakażeniami bakteryjnymi. Jagoda kamczacka jest wartościowym źródłem: • witaminy C, zawiera od 30,5 do 186,6 mg kwasu askorbinowego na 100 g świeżego surowca zielarskiego, co stawia ją na równi z czerwoną porzeczką, pomarańczą czy owocem kiwi • witamin z grupy B • magnezu, fosforu, wapnia i potasu Jednak największą wartość jagody kamczackiej upatruje się w zawartych w niej związkach fenolowych, zawiera bowiem: • flawonoidy • antocyjany • proantocyjanidyny (OPC) • kwasy fenolowe Oznacza to, że jagoda kamczacka posiada silne właściwości przeciwutleniające, zapobiegając w ten sposób chorobom, u podstaw których leży stres oksydacyjny. Zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu wyrażona w: µmol TE/100 g jest jedną z najwyższych wśród owoców i wynosi 13400 µmolTE/100gms, wartość ta określana jest jako ORAC.

Jagoda kamczacka w kuchni

Owoce wiciokrzewu kamczackiego mają słodko-kwaśny smak i piękny ciemnogranatowy kolor, chociaż zewnętrzna warstwa pokryta jest woskowym nalotem. Wspaniale smakuje na surowo, jest odświeżająca i pełna wilgoci, ale nadaje się również do suszenia i mrożenia, także w warunkach domowych. Jagoda kamczacka doskonale nadaje się do przetwarzania, produkcji dżemów, soku, wina, nalewek czy konfitur.

Sok z jagody kamczackiej

Wszystkie prozdrowotne właściwości jagody znajdują się też w soku z tego owocu. Pasteryzowany, bez środków konserwujących sok z jagody kamczackiej pomaga w utrzymaniu zgrabnej sylwetki, przeciwdziała chorobom serca, pomaga walczyć z cukrzycą i nowotworami. Odgrywa ważną rolę w ochronie układu pokarmowego przed powszechnymi szczepami chorobotwórczych bakterii, takich jak: E. coli, gronkowiec, paciorkowiec kałowy, laseczka sienna, maczugowiec błonicy, dwoinka zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych.