Hibiskus
Nie znaleziono produktów, których szukasz.
Hibiskus to ozdobna roślina z rodziny ślazowatych. Dzieli się ona na około 220 gatunków, a jej inne nazwy to ketmia, malwa sudańska, florida canberry oraz roselle. Hibiskusy w zależności od konkretnej odmiany mogą być zarówno drzewami, jak i krzewami, a także roślinami zielnymi. Same z siebie rosną one raczej na obszarach o ciepłym klimacie, natomiast u nas zobaczyć je można jedynie w doniczkach oraz ogrodach – jest to przeważnie gatunek Hibiscus syriacus, czyli hibiskus ogrodowy.
Hibiskus ogrodowy to bezkolczasty krzew. Osiąga on wysokość do 2 m (podczas gdy hibiskusy rosnące w Chinach i Japonii mierzą nawet aż po 6 m), ma ciemnozielone ząbkowane liście, ale jego największym atutem zdecydowanie są duże, rozłożyste i ozdobne kwiaty – mogą one mieć kolor różowy, biały, niebieski, fioletowy lub pomarańczowy. Roślina ta jest trudna w uprawie, ale z pewnością warto się postarać i poświęcić na to trochę swojego czasu oraz energii – nie tylko dlatego, że może ona stanowić świetną ozdobę domu i otoczenia, ale również ze względu na to, że hibiskus posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne.
Właściwości lecznicze hibiskusa
Dzięki temu, że hibiskus zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych, może on mieć doskonały wpływ na nasz organizm i pomóc przy profilaktyce oraz leczeniu wielu różnego rodzaju dolegliwości. Zawdzięczamy to przede wszystkim obecności w tej roślinie dużej ilości witaminy C, ale także kwasów organicznych, enzymów, flawonoidów, polifenoli, antocyjanów, karotenów, błonnika i innych składników mineralnych.
Sięgnięcie po hibiskus zaleca się przede wszystkim osobom zmagającym się z nadwagą, a zwłaszcza z otyłością brzuszną. Regularne picie naparu z tej rośliny wpływa na utratę wagi, a także zmniejszenie poziomu tkanki tłuszczowej oraz spadek wskaźnika BMI. Oprócz tego obniża ona też poziom złego cholesterolu i glukozy. Ponadto herbata z hibiskusa wskazana będzie też dla osób z nadciśnieniem, a także z cukrzycą. Co więcej, ma ona również działanie moczopędne, dzięki czemu wspomaga leczenie infekcji układu moczowego, a także redukuje ryzyko powstawania kamieni nerkowych. Za sprawą obecności antyoksydantów działa on nawet antynowotworowo – zwalcza komórki rakowe.
Hibiskus znany jest również ze swoich właściwości odmładzających – pijąc go, opóźnimy proces starzenia się naszej skóry. Warto więc po niego sięgać nie tylko po to, by poprawić stan swojego zdrowia, ale również jeżeli zależy nam na urodzie. Można go stosować nie tylko wewnętrznie, ale i zewnętrznie. Wpływa on na skórę ujędrniająco, zmiękczająco, łagodząco i wygładzająco – dlatego też często dodaje się go do preparatów przeznaczonych dla cery dojrzałej i naczynkowej. Czasami stanowi również składnik samoopalaczy, peelingów oraz preparatów antycellulitowych. Ponadto każda z nas może go też samodzielnie wykorzystać w domu, przygotowując z niego na przykład maskę lub płukankę do włosów.
W jakiej postaci możemy spożywać hibiskus?
W sklepach i aptekach znajdziemy wiele preparatów na bazie hibiskusa – są to głównie herbatki, ale także wyciągi, nalewki oraz kosmetyki. Jeżeli masz tę roślinę w swoim domu lub ogrodzie, wiele produktów możesz jednak również przygotować samodzielnie. Kwiaty hibiskusa zbiera się już po przekwitnięciu – należy zrywać całe kielichy, a następnie je suszyć. Taki susz możemy wykorzystać do przygotowywania herbaty. W tym celu należy po prostu zalać kilka suchych kwiatów gorącą wodą. Czas parzenia zależy od naszych upodobań – każdemu z nas będzie odpowiadał napar o nieco innej intensywności. Ponadto możemy go wzbogacić również o różne lubiane przez nas dodatki – na przykład goździki, miętę czy też miód.
Warto wiedzieć, że hibiskusa powinny unikać kobiety w ciąży Nie jest on co prawda jednoznacznie niebezpieczny, ale według lekarzy raczej niewskazany, gdyż podejrzewa się, że zawiera on substancje mogące wywołać poronienie. Od sięgania po niego warto powstrzymać się również w okresie karmienia piersią.