CZEREMCHA
Nie znaleziono produktów, których szukasz.
Zastosowania i właściwości czeremchy
Czeremcha klasyfikowana jest na dwa sposoby: jako rodzaj rośliny z rodziny różowatych lub jako podrodzaj w zbiorze rodzaju śliwa. Obejmuje ok. 20 gatunków. W Polsce spotykamy przeważnie tylko dwa z nich: czeremchę zwyczajną, zwaną popularnie ptasią, oraz czeremchę amerykańską – późną. Czeremcha zwyczajna, w sposób naturalny, rośnie w lasach, na łąkach a nawet w miastach całej Europy i w części Azji, natomiast czeremcha amerykańska przybyła do Europy z Ameryki Północnej. Owoce czeremchy to przysmak dla ptaków a pędy odżywiają leśne ssaki, natomiast nektar z kwiatów rośliny to pokarm dla pszczół. Właściwości lecznicze czeremchy znane są od czasów starożytnych. Surowiec zielarski stanowią: owoce, liście, kwiaty oraz kora tej cennej rośliny.
Jak odróżnić czeremchę zwyczajną od amerykańskiej?
Czeremcha zwyczajna to drzewo sięgające nawet 15 m wysokości lub krzew dorastający do wysokości 4 m. Charakteryzuje się obfitą koroną o zwisających gałęziach, o zaburzonych podziałach. Liście rośliny wyróżniają się jajowatym kształtem, ząbkowatym brzegiem i zróżnicowaną barwą. Powierzchnia, na której operuje słońce, zabarwia się na ciemno-zielono, natomiast spód liścia przybiera barwę błękitu. Kwiaty czeremchy zwyczajnej pojawiają się w zwisających gronach i wydzielają intensywny zapach. Owoce - pokarm dla ptaków to drobniutkie pestkowce, słodko-cierpkie w smaku. W wersji całkowicie dojrzałej stają się czarne.
Czeremcha amerykańska na kontynencie europejskim dorasta do 20 m. Podczas kwitnienia gałęzie drzewa najpierw wznoszą się ku górze, by zaraz po pojawieniu się owoców opaść. Owoce czeremchy amerykańskiej są większe i słodsze, później też dojrzewają.
Właściwości zdrowotne czeremchy
Właściwości zdrowotne czeremchy opisał już Herodot, dzięki niemu wiadomo nam, że owoce rośliny spożywano na surowo z dodatkiem soli lub wytwarzano z nich wino. Na Syberii z suszonych owoców przygotowuje się mąkę stanowiącą bazę do różnego rodzaju wypieków. Jako surowiec zielarski do produkcji lekarstw wykorzystują owoce Indianie, służą one do oczyszczania krwi, łagodzą przeziębienia i bóle gardła.
Owoce czeremchy posiadają cenne dla człowieka właściwości prozdrowotne. Ich zakres można porównać do leczniczych cech owoców czarnego bzu czy aronii, zawierają bowiem:
• witaminę C
• wapń, fosfor i potas
• antyoksydanty: flawonoidy, karotenoidy
• rutynę
• cenny błonnik
• kwas fenolowy
• kwas jabłkowy
• garbniki i pektyny
Owoce czeremchy zapobiegają rozwojowi chorób cywilizacyjnych, takich jak:
• miażdżyca
• choroba niedokrwienna serca
• udar mózgu
• cukrzyca
• choroba Alzheimera
• degeneracja siatkówki
• nowotwory
Surowiec zielarski - sok z owoców czeremchy
Wysoka zawartość kwasu askorbinowego w owocach czeremchy powoduje, że niezwykle wysoko ceni się je jako substancję wspomagającą odporność organizmu. Najlepiej przy pomocy tego surowca przetworzonego w smakowity sok. Sok z czeremchy zaleca się do picia przez cały rok, chociaż najbardziej potrzebny jest nam jesienią i wiosną. Zawarte w soku związki organiczne posiadają właściwości przeciwzapalne oraz przeciwkaszlowe. Systematycznie pity sok pomoże w leczeniu stanów reumatycznych oraz gośćca. Sok z czeremchy pomaga również opanować stres i stany lękowe.
Trzeba pamiętać, że owoce czeremchy, przed spożyciem, należy zawsze poddać obróbce termicznej. Naturalne, świeże owoce zawierają amigdalinę, substancję, która mogłaby wywołać lekkie objawy zatrucia pokarmowego. Sok z czeremchy, wykonany z owoców pozbawionych pestek, utrzymuje swoje właściwości zdrowotne i odżywcze.
Oczywiście z owoców czeremchy można wykonać również inne przetwory: dżemy, nalewki czy wino. Dodatkowo smak można wzbogacić miętą, cynamonem czy kardamonem.
Jak działa owoc czeremchy?
Pozytywne czy lecznicze działanie owocu czeremchy na układ odpornościowy człowieka nie wyczerpuje wszystkich ich zalet. Roślina ta posiada działanie moczopędne, dzięki czemu wspomaga i stymuluje wypłukiwanie z organizmu toksyn, chroniąc w ten sposób układ moczowy przed tworzeniem się kamieni nerkowych. Czeremcha wspomaga też leczenie stanów zapalnych pęcherza moczowego. Działa podobnie jak żurawina, na bardzo wczesnym etapie bólu. Właściwości moczopędne to nie tylko cecha owoców, podobne działanie charakteryzuje korę z drzewa czeremchy.
Suszone owoce działają na organizm podobnie jak jagody borówki brusznicy, pomagają w leczeniu biegunek i zatruć pokarmowych. Zawierają również cenne pektyny stymulujące prawidłową mikroflorę jelit. Ułatwiają trawienie i wypróżnianie. Zaleca się je szczególnie osobom zmuszonym do zażywania dużych ilości leków syntetycznych, oczyszczają i odciążają wątrobę.