Miód kasztanowy (Miel De Chataigneraie) z pasieki Apa Nera – Miels Sauvages Du Maquis, którą prowadzą Remi i Caroline Fouilloud w Funtanone Di Vignale na Korsyce. W swoim rodzinnym gospodarstwie hodują nie tylko pszczoły typu korsykańskiego, ale także kury, gęsi i inne zwierzęta.
Miody, które pozyskiwane są w pasiece Apa Nera mają znak produktu lokalnego AOP Miel De Corse, a ich nazwy pochodzenia są chronione na poziomie europejskim od 2000 roku. To miody typowe dla tego regionu, pochodzące z z nektarów i / lub spadzi zbieranych przez pszczoły typu korsykańskiego na spontanicznych i naturalnych zespołach roślin występujących na wyspie (z wyjątkiem gajów cytrusowych). Miody objęte Chronioną Nazwą Pochodzenia poddawane są kontrolom i nadzorowi organu certyfikującego, przez co zapewniona jest ich najwyższa jakość.
Miód kasztanowy zbierany jest w górach pod koniec czerwca. Dominuje w nim nektar kasztanowca, wzbogacają go nektary jeżyny i innych roślin związanych z runem leśnym. Miód ten ma bursztynowy kolor w stanie płynnym, wraz z krystaliazacją, która jest naturalnym procesem, zmienia barwę na jaśniejszą. W smaku wyrazisty, ciekawy. Słodki z wyczuwalną goryczą.
Więcej o wyjątkowych miodach z Korsyki dowiecie się na stronie Miel De Corse.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.