Miód spadziowy z Korsyki z pasieki Apa Nera prowadzonej przez Carolin i Remiego Fouilloud. Carolin i Remi prowadzą także małe gospodarstwo z kurami i innymi zwierzakami. W tym rodzinnym gospodarstwie pozyskiwane są miody typowe dla regionu. Miody Apa Nera posiadają znak produktu lokalnego AOP Mele Di Corsica. Takie miody muszą pochodzić z nektarów i / lub spadzi zbieranych przez pszczoły typu korsykańskiego na naturalnych zespołach roślin występujących na wyspie (z wyjątkiem gajów cytrusowych). Podlegają one kontrolom i nadzorowi jednostki certyfikującej.
Miód spadziowy (Miellat) zbierany jest w okresie od maja do września w strefach przybrzeżnych i zalesionych. Ma ciemnobrązowy kolor, słodki smak z posmakiem karmelu. Wyrazisty, bardzo ciekawy smak. Miód naturalnie krystalizuje, na zdjęciu widoczny jest miód po sprowadzeniu go do sklepu. Z czasem jego kolor i konsystencja będzie się zmieniać, na co wpływu nie mamy, bo miodów nie podgrzewamy.
Więcej informacji o znaku produktu lokalnego znajdziecie na stronie Miel de Corse.