Pierzga to naturalny produkt pszczeli. Jest ona źródłem węglowodanów, białka, aminokwasów i substancji lipidowych. Jej charakterystycznym składnikiem jest kwas mlekowy. Tę pierzgę pozyskał Pan Bartosz Busa z Pasieki prowadzonej w Dzierżysławiu.
Pierzga ma postać drobnych nierównomiernych grudek w kolorze od ciemnożółtego do brązowego. Pachnie miodem i pyłkiem. W smaku jest kwaśno – słodka.
Pierzga ma działanie antybiotyczne, poprawia odporność organizmu, działa odżywczo. Poleca się przyjmowanie pierzgi wspomagająco w chorobach kardiologicznych – nadciśnieniu, zapaleniu mięśnia sercowego. Warto przyjmować ją w przewlekłym zapaleniu wątroby i niedokrwistości z niedoboru żelaza. W połączeniu z mleczkiem pszczelim stosuje się pierzgę w przewlekłym zapaleniu migdałków podniebiennych.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.