Miód gryczany pochodzi z Pasieki Pana Zbigniewa Sznurowskiego z Mątwicy na Podlasiu. Pan Zbigniew wystawia swoje pszczoły na terenach NATURA 2000, dzięki czemu mogą one cieszyć się bogatą, nieskażoną przyrodą.
Ciemny, herbaciany kolor miodu gryczanego wyróżnia go spośród innych miodów. Jego ostry, a zarazem słodki smak wydaje się lekko piekący. W stanie płynnym ma konsystencję ziarnistego syropu. Po krystalizacji, która jest pożądanym i naturalnym zjawiskiem, zmienia barwę na jaśniejszą, a konsystencję na stałą i gruboziarnistą.
Charakterystyczny smak i barwa miodu gryczanego pozwalają go bez trudu odróżnić od innych rodzajów miodu. Wysoka zawartość żelaza sprawia, że jest on często stosowany przy niedokrwistości i innych problemach układu krwionośnego. Działa wzmacniająco na organizm, poprawiając jego ogólną kondycję. Posiada właściwości antybakteryjne wykorzystywane w kosmetyce.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.