Pierzga pszczela nazywamy pyłek kwiatowy, ułożony w komórkach plastra, zalany świeżym miodem i zamknięty wieczkiem woskowym. Pierzga jest poddawana naturalnej fermentacji mlekowej, która ją konserwuje.
Pierzga po wydobyciu z plastrów ma postać drobnych, nierównomiernych grudek w kolorze od ciemnożółtego do brązowego. W smaku jest kwaśno- słodka. Przechowywać ją należy w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu, szczelnie zamkniętą w słoiku.
Pierzga pszczela ma bogaty skład chemiczny. Jest naturalnym źródłem węglowodanów, białka, aminokwasów i substancji lipidowych. Jej charakterystycznym składnikiem jest kwas mlekowy. Pszczoły podnoszą jej wartość odżywczą wprowadzając do niej enzymy trawienne, kwasy organiczne i substancje antybiotyczne.
Pierzgę stosuje się zwykle w ilości 15-30 g dziennie, przez okres 3-4 tygodni. Kurację powtarzamy 2-3 razy do roku.
O działaniu pierzgi pszczelej dowiesz się więcej w zakładce: pierzga pszczela