Miód akacjowy to wiosenny miód z pasieki Pana Ryszarda Kochana z Kotowej Woli – niewielkiej wsi na terenie Podkarpacia. Pan Ryszard dba by miody z jego pasieki były prawidłowo odbierane, rozlewane i przechowywane – tak, by nie straciły swoich wyjątkowych właściwości smakowych, odżywczych i leczniczych.
Miód z nektaru kwiatów akacji jest jasnym miodem, w stanie płynnym o prawie przeźroczystej barwie. Wraz z naturalną krystalizacją zmienia kolor na kremowy, prawie biały. Krystalizuje dość długo, ze względu na dużą zawartość fruktozy. Miód akacjowy jest miodem delikatnym, słodkim i lekko kwaskowatym. Pachnie równie łagodnie. Jest uznawany za jeden z najsłodszych miodów.
Po miód akacjowy powinny sięgać osoby zmagające się z zaburzeniami trawienia, stanami zapalnymi żołądka i jelit, a także nadkwasotą. Sprawdzi się także w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Można stosować go zewnętrznie w chorobach skóry spowodowanych zakażeniem drobnoustrojami tlenowymi i beztlenowymi – gronkowcami, paciorkowcami, laseczkami zgorzeli gazowej.