Miód nawłociowy pochodzi z pasieki prowadzonej przez Pana Ryszarda Kochana w Kotowej Woli – niewielkiej miejscowości położonej na Podkarpaciu. W tej pasiece pszczoły mogą pracować na wielu roślinach, a powstałe miody są w pełni naturalne i wysokiej jakości.
Miód nawłociowy jest coraz bardziej popularny i oryginalny. Ma jasnożółtą barwę. Jest lejący, posiada dość intensywny zapach i kwaskowaty smak, co wyróżnia go spośród wszystkich innych miodów. Podczas krystalizacji staje się gęstszy i kremowy.
Właściwości miodu nawłociowego dla wielu są tajemnicą. A szkoda, bo nie bez powodu nazywano go nektarem życia. Miód ten wykazuje działanie żółciopędne oraz przeciwzapalne. Obniża ciśnienie krwi, co korzystnie wpływa na leczenie dolegliwości układu moczowego, na przykład kamicy nerkowej. Regularnie spożywany miód z nektaru nawłoci będzie wsparciem w walce z łagodnym stanem przerostu prostaty.