Pyłek pszczeli, inaczej nazywany pyłkiem kwiatowym, jest naturalnym pszczelim produktem. Ten pyłek został pozyskany w Rodzinnej Pasiece Stępień z Bidzin w województwie świętokrzyskim.
Pszczoły zbierają pyłek z roślin, mieszają go z wydzieliną gruczołów ślinowych lub odrobiną nektaru i przenoszą do ula. Tam pszczelarz poławia pyłek.
Pyłek jest bogaty w substancje biologicznie aktywne. Stanowi naturalne źródło białka i aminokwasów, węglowodanów, kwasów tłuszczowych i lipidów, enzymów i koenzymów, związków fenolowych, witamin i biopierwiastków.
Po pyłek pszczeli warto sięgać ze względu na jego działanie odtruwające, przeciwzapalne, odżywcze i adaptogenne. Jest polecany wspomagająco w miażdzycy, niedokrwistości, chorobach wątroby i układu pokarmowego.
Leczniczo przyjmuje się 20-40 g pyłku kwiatowego dziennie, 3 razy dziennie przed jedzeniem, przez okres 1-3 miesięcy i powtarza taką kurację 2-4 razy w ciągu roku.