Pyłek pszczeli, inaczej kwiatowy to naturalny produkt pozyskany w Pasiece Państwa Witkowskich w Puńsku. Pyłek kwiatowy jest zbierany z roślin i przenoszony do ula. Pszczelarze jego nadmiar podbierają pszczołom. Pyłek jest ceniony ze względu na bogaty skład chemiczny. Jest on źródłem białka, wolnych aminokwasów, węglowodanów, tłuszczy, steroli, witamin, biopierwiastków, flawanoidów, kwasów organicznych, fitohormonów, i in.
Pyłek zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym linolenowy, linolowy, arachidonowy, które biorą udział w metabolizmie tłuszczów, poprawiają odporność organizmu, działają ochronnie na żołądek i dwunastnicę. Stosuje się go w niedokrwistości z niedoboru żelaza, w przemęczeniu fizycznym i psychicznym.
Więcej o zastosowaniu pyłku pszczelego dowiesz się w kategorii – pyłek pszczeli.