Miód nawłociowy z Pasieki Pana Zbigniewa Sznurowskiego z Mątwicy na Podlasiu. Pan Zbigniew prowadzi pasiekę od wielu lat, a swoje pasieczyska posiada na terenach Doliny Dolnej Narwii, które nazywane są Zielonymi Płucami Polski. Jest to obszar o dużej różnorodności przyrodniczej, na którym pszczoły mają dostęp do różnych pożytków, wśród nich do nekatru nawłoci.
Miód nawłociowy jest cennym pszczelim produktem. Nie tylko ze względu na wartości lecznicze, ale także na trudności w jego pozyskaniu. Nawłoć jest późnym pożytkiem (kwitnie od końca lipca nawet do października), jego występowanie nakłada się na okres przygotowania pszczół do zimowoli, stąd konieczne jest duże doświadczenie, by pozyskać miód nawłociowy, bez uszczerbku dla rodzin pszczelich.
Ta odmiana miodu wyróżnia się lekko kwaskowatym, słodkim smakiem. W stanie płynnym ma bursztynową barwę, która zmienia się wraz z krystalizacją na kremowożółtą. Miód nawłociowy szybko ulega krystalizacji do postaci drobnoziarnistej, masłowatej. Pachnie łagodnie. Ma dość dużą zawartość wody, przez co trzeba zwracać szczególną uwagę na prawidłowe przechowywanie – w niskiej temperaturze do 18 stopni, szczelnie zamknięty w słoiku, bez dostępu światła.
Podobnie jak ziele nawłoci, miód z jej nektaru działa moczopędnie i żółciopędnie. Wykazuje właściwości przeciwzapalne i rozkurczowe na układ moczowy, dlatego poleca się go przy kamicy moczowej, stanach zapalnych układu moczowego, a także w nadciśnieniu, obrzękach. Ułatwia oddawanie moczu w przypadku przerostu gruczołu prostaty.