Miód wrzosowy z Pasieki Pana Zbigniewa Sznurowskiego z Mątwicy na Podlasiu. Pan Zbigniew prowadzi pasiekę w Dolinie Dolnej Narwii, na terenie tzw. Zielonych Płuc Polski. Korzysta z uli przewozowych, które podczas okresu wegetacji danych roślin, może dowolnie przewozić. Dzięki temu pozyskuje miody odmianowe o wysokiej jakości. Wykorzystuje swoje wieloletnie doświadczenie pszczelarskie i świetne tereny, których na Podlasiu nie brakuje.
Miód wrzosowy ma wyrazisty smak – mało słodki, cierpki, lekko gorzki i wyczuwalny zapach kwiatów wrzosu. Naturalnie krystalizuje do postaci drobnoziarnistej. Cechuje go wysoka zawartość wody w porównaniu do innych miodów odmianowych, co wpływa na jego konsystencję. W tym roku zaskoczył nas kolor miodu wrzosowego, stał się zdecydowanie jaśniejszy po krystalizacji. Dlatego zdecydowaliśmy się na zlecenie analizy pyłkowej, która potwierdziła odmianę.
Miód ten jest bogatym źródłem witamin i biopierwiastków, szczególnie żelaza, w postaci łatwo przyswajalnej przez organizm. Znajdziemy w nim także flawanoidy – aktywne biologiczne składniki. Miód wrzosowy jest pomocny w schorzeniach układu moczowego, ponieważ ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Podkreśla się jego działanie lecznicze w przewlekłym zapaleniu migdałków podniebiennych, stanach zapalnych gardła i błon śluzowych jamy ustnej. Dzięki zawartości licznych enzymów ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów.