Miód lipowo-spadzowy z Pasieki Pana Romualda Piotrowskiego. Pan Romuald prowadzi razem z rodziną gospodarstwo rolne. Jego pasją od wielu lat jest pszczelarstwo, któremu poświęca każdą wolną chwilę. Zdobył wykształcenie pszczelarskie, a swoją wiedzę potwierdził uzyskując tytuł mistrza pszczelarstwa. Część pszczół w okresie letnim korzystało z nektaru kwitnących zabytkowych lip, które są częścią zespołu pałacowo – parkowego w pobliskich Pobikrach. Zniosły z nich także spadź, przez co miód z tego miodobrania jest miodem nektarowow-spadziowym.
Miód lipowo-spadziowy ma wyrazisty słodki smak, lekko piekący i równie silny zapach. W stanie płynnym ma jasnobrązowy kolor. Po krystalizacji staje się nieco jaśniejszy, ale nadal utrzymuje złoty odcień.
Ten rodzaj miodu doceniany jest za silne właściwości wykrztuśne, napotne, przeciwgorączkowe. Ma także działanie antybakteryjne, w tym na gronkowce, paciorkowce, e.Coli i grzyby drożdżoidalne. Pomaga w chorobach górnych i dolnych dróg oddechowych, dlatego warto sięgać po niego w okresie infekcji.