Miód rzepakowy z Pasieki Pana Romualda Piotrowskiego z Kosianki Leśnej. To niewielka wieś na Podlasiu, w której Pan Romuald prowadzi gospodarstwo rolne i swoją pasiekę. Pszczelarstwo dla Pana Romualda jest odskocznią od trudnej pracy rolniczej. Pan Romuald kształcił się w tej dziedzinie, a wiele lat temu uzyskał tytuł mistrza pszczelarskiego. Swoją pasją zaraża dzieci, które chętnie pomagają mu w pasiece w czasie wakacji.
Wiosną pszczoły Pana Romualda oblatywały mniszka i rzepak, który choć był dalej od pasieczyska to skutecznie przyciągnął zapylacze. Udało się pozyskać bardzo dobry miód rzepakowy. Miód rzepakowy ma jasną barwę w stanie płynnym, a wraz z krystalizacją staje się prawie biały. Krystalizacja postępuje bardzo szybko, dlatego rzadko kiedy udaje się kupić miód rzepakowy w stanie płynnym bez podgrzewania. Miód ten ma łagodny, lekko mdły smak i zapach. Jest bardzo chętnie wybierany przez miłośników miodów, bo jest typowym polskim miodem.
Dlaczego warto jeść miód rzepakowy? Zajrzyj do tej kategorii