Miód rzepakowy pochodzi z Rodzinnej Pasieki Pani Teresy Stępień. Został pozyskany w niewielkiej wsi Bidziny. Ta świętokrzyska miejscowość ma typowo rolniczy charakter. W okolicy znajdują się przyjazne dla pszczół lasy i łąki, a na polach rośnie rzepak, facelia, zboże i inne uprawy, które zmieniają się wraz z porami roku.
Miód rzepakowy to jedna z najłagodniejszych odmian miodu. Jego delikatny smak jest pozbawiony goryczy. Miód ten w stanie płynnym posiada jasnosłomkową barwę, jednak w procesie naturalnej krystalizacji zmienia kolor na niemal biały. Jest to cecha, po której łatwo rozpoznać ten rodzaj miodu. Zapach miodu rzepakowego jest mdły, a krystalizacja przebiega bardzo szybko.
Wiele osób wybiera go głównie ze względu na doskonały smak, jednak nie należy zapominać o jego cennych dla zdrowia właściwościach. Miód rzepakowy zapewnia organizmowi sporą dawkę energii, wspiera naturalną odporność. Może on okazać się bardzo pomocny w przypadku problemów z układem krwionośnym oraz wątrobą (działa odtruwająco), świetnie sprawdza się także podczas przeziębienia.