Mamy go! Miód, którego szukaliśmy od dłuższego czasu wreszcie trafił na Wcinaj Miód! prosto z małej pasieki „Skrawek Łąki”, położonej w Bogucinie w województwie lubelskim. Pasiekę prowadzi Pan Grzegorz Wójtowicz, dla którego pszczelarstwo jest odskocznią od wymagającej pracy zawodowej. W swoim gospodarstwie sieje ciekawe rośliny miododajne dla swoich podopiecznych – chabra, lędzwian, grykę. Część uli wozi na okoliczne pożytki, m.in. na facelię. W Bogucinie dominuje rolnictwo, stąd pszczoły w trakcie sezonu nie mogą narzekać na brak pożywienia.
Miód bławatkowy ma ciemnożółtą, lekko bursztynową barwę. Ma słodki smak, dość intensywny i wyrazisty zapach. Przeważa w nim glukoza nad fruktozą, stąd ulega szybkiej krystalizacji.
Miód z chabra jest rzadkim miodem, ale niezwykle wartościowym. W jego składzie wykryto największą ze wszystkich miodów zawartość lizozymu – białka enzymatycznego zdolnego do rozpuszczania błon komórkowych bakterii, np. salmonelli, które działa hamująco na wirus HIV-1, a także na niektóre grzyby. Wykorzystywany jest pomocniczo w antybiotykoterapii, poprawia odporność organizmu.
PS. Zdjęcia pola z bławatkami autorstwa Pani Marty Wójtowicz – dziękujemy!