Miód gryczany z Pasieki Agnieszki i Dariusza Chmieleckich z Zygmuntowa – niewielkiej miejscowości na terenie województwa lubelskiego. Pan Dariusz wraz z żoną zawiózł część swoich pszczół na pola kwitnącej gryki. Dzięki pogodzie, która dopisała i wytężonej pracy jego podopiecznych już teraz możemy cieszyć się tegorocznym, aromatycznym miodem z nektaru kwiatów gryki.
Prawdziwy miód gryczany łatwo rozpoznać po bardzo ciemnej barwie, prawie czarnej w stanie płynnym, a lekko jaśniejszej po naturalnej krystalizacji. Miód ten ma silny aromat i równie intensywny smak – lekko piekący.
Miód gryczany jest miodem letnim, bogatym we fruktozę, witaminy – C, B1, B2 i PP i enzymy. Ma właściwości antybiotyczne, działa na gronkowce i paciorkowce. Bogaty skład miodu gryczanego sprawia, że jest on polecany w dolegliwościach układu krwionośnego. Pomaga także w pracy wątroby i układu pokarmowego.