Miód mniszkowy z Pasieki Romualda Piotrowskiego z Kosianki Leśnej na Podlasiu. Pan Romuald prowadzi gospodarstwo rolne, a jego pasją od ponad 20 lat są pszczoły. W swojej niewielkiej pasiece, liczącej około 50 uli, pozyskuje miody z terenów leśnych i pastwisk, których nie brakuje na Podlasu. Tamtejsi rolnicy nastawieni są na hodowlę zwierząt,dlatego w okolicy nie znajdziemy zakładów produkcyjnych i dużych zabudowań.
Miód mniszkowy ma lekko zielonkawą, jasną barwę. Dość szybko ulega naturalnej krystalizacji. Ma delikatny aromat i równie przyjemny słodki smak. Pozyskuje się go z nektaru mniszka lekarskiego, który obficie kwitnie w maju.
Prawdziwy miód mniszkowy jest bardzo chętnie wybierany ze względu na jego łagodny smak. Warto wiedzieć, że znajdziemy w nim triterpeny, karotenoidy i białka, a także witaminy B2 i C. Jest także źródłem żelaza, potasu, manganu i fosforo. W związku z tym stanowi naturalny środek wspomagający walkę z problemami wątroby, żołądka i układu moczowego. Miód mniszkowy wykazuje także działanie osłonowe.