W polskim klimacie uprawa mandarynek odbywa się jedynie w doniczkach. Dlatego w poszukiwaniu prawdziwego miodu mandarynkowego musieliśmy przekroczyć granice naszego kraju. Zależało nam, by miód pochodził z geograficznie bliskiego dla nas miejsca i z regionalnej pasieki, w której miody nie są standaryzowane. Skierowaliśmy uwagę na Chorwację i jej południową część, znaną z upraw owoców cytrusowych-mandarynek, kiwi, pomarańczy, cytryn. Trafiliśmy na niewielkie miasteczko Opuzen i to był strzał w dziesiątkę!
Znaleźliśmy tam Mandarinet-zespół młodych ludzi, którzy zajmują się nie tylko uprawą mandarynek i innych cytrusów, ale także przygotowują marmolady z własnych owoców i prowadzą pasiekę. Pozyskują w niej prawdziwy miód mandarynkowy, w jasnopomarańczowym kolorze, o przyjemnym zapachu oraz słodkim, lekko kwaskowatym, cytrusowym smaku. To miód naturalny, bez dodatku innych miodów, niestandaryzowany. Pochodzi prosto od pszczelarzy, których pasieka jest zarejestrowana, co jest gwarancją jego najlepszej jakości.
Miód z mandarynek ma działanie uspokajające, łagodzi stres i ułatwia zasypianie. Jest bogaty w łatwoprzyswajalne węglowodany – wzmacnia organizm, poprawia działanie mięśnia sercowego. Wykazuje właściwości moczopędne. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciepłych i zimnych napoi.