Pyłek pszczeli z Gospodarstwa Pasiecznego Tomasza Zarzyckiego w Nowym Stawie. Pan Tomasz pochodzi z rodziny z tradycjami pszczelarskimi, sam posiada tytuł Mistrza Pszczelarstwa i prowadzi pasieki stacjonarne, wędrowne i ekologiczne gospodarstwo rolne. Wykorzystuje czyste tereny Warmii i Mazur, na których nie brakuje ciekawych i wydajnych pożytków pszczelich.
Pyłek pszczeli jest pyłkiem kwiatowym, które pszczoły znoszą do ula. Ma on postać malutkich kuleczek, które zawierają nasionka wielu roślin, także tych leczniczych. Pszczelarz podbiera je pszczołą za pomocą specjalnych poławiaczy, a następnie suszy.
Pyłek pszczeli ma bardzo bogaty skład. Wystarczy jedna łyżeczka dziennie dla właściwego uzupełnienia diety. Ma on 35% białka (zawiera 14 aminokwasów, których człowiek sam nie potrafi wytwarzać), witaminy A, D, B12, K, C i E (odpowiadają za kondycję oczu, skóry, budowę kości, krzepliwość krwi), nienasycone kwasy tłuszczowe (wpływają na poziom cholesterolu), węglowodany i składniki mineralne (potas, magnez,wapń i wiele innych). Co ważne, w pyłku znadziemy enzymy, naturalne antybiotyki i hormony. Jego działanie na ludzki organizm jest wszechstronne, dlatego bardzo często spożywany jest w celu poprawy odporności organizmu, po przebytych chorobach lub w ich trakcie.
Waga: 200 g
Jak spożywać pyłek pszczeli dowiesz się tutaj:
– pyłe pszczeli.